Буковинців закликають дотримуватися правил безпеки при експлуатації газових балонів

Управління з питань цивільного захисту населення департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення обласної державної адміністрації нагадує жителям області про правила безпеки при використанні газових балонів.
Серед найпоширеніших причин вибухів балонів з газом – їх удари або падіння, особливо при високих температурах.

Також часто такою причиною стає переповнення балонів зрідженим газом, нагрівання сонячними променями чи іншими джерелами, що спричиняє зростання тиску в них вище допустимої норми, помилкове використання балона, занадто швидке його наповнення, що теж супроводжується різким нагріванням газу і, як наслідок, збільшенням тиску.

При зберіганні балонів необхідно їх розміщувати на відстані не менше 1 м від джерел тепла та на відстані не менше 5 м від джерел відкритого полум\’я. Переміщення балонів здійснюють за допомогою спеціально пристосованих для цього візків або інших пристроїв. Балони зберігаються і транспортуються з накрученими запобіжними ковпаками.

Газові балони можна зберігати як у спеціальних приміщеннях, так і на відкритому повітрі – за умови їх захисту від сонячних променів та дії атмосферних опадів.

Наповнені балони зберігаються у вертикальному положенні в спеціальних гніздах, клітках або огороджуються бар\’єром для запобігання їх падінню. Балони без башмаків можуть зберігатись у горизонтальному положенні на дерев\’яних рамах або стелажах.

При зберіганні на балони не повинно потрапляти сонячне проміння. Не допускається зберігати разом з балонами вибухо- та пожежонебезпечні матеріали. Приміщення повинні добре вентилюватися. Електричні мережі мають бути в іскрозахисному варіанті.

При обслуговуванні, переміщенні і транспортуванні газових балонів повинні виконуватись правила безпеки, що дозволить уникнути травмувань людей і не призведе до біди.

Джерело – прес-служба ОДА.

peredplata