Буковинські податківці викрили «конвертаційний» центр

Біля 37 млн. грн. вдалося незаконно перевести у готівку протягом року організаторам «конвертаційного» центру, до складу якого входило четверо буковинців. Нині зусиллями податкової міліції діяльність злочинного угруповання припинено, на розрахункові рахунки малого приватного підприємства, яке використовувалося у схемах незаконного відмивання коштів, накладено арешт й заблоковано 142 тис. грн.

Під час здійснення оперативно-розшукових заходів встановлено, що спів-організатори «конвертаційного» центру, які були посадовими особами вказаного МПП, створили розгалужену мережу суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності, для чого здійснили державну реєстрацію та перереєстрацію на підставних осіб.
Махінатори діяли за відпрацьованою схемою з чітким розподілом обов’язків: спів-організатори центру укладали удавані угоди, бухгалтер формувала фіктивну документацію про нібито проведені фінансово-господарські операції, готувала податкову та статистичну звітність, а незаконно отриману готівку з банківського рахунку знімав кур’єр.
Задля маскування злочинної діяльності та унеможливлення ідентифікації власника коштів зловмисники підшуковували виробників, у яких виникла необхідність ремонтних та монтажних робіт молокоперереробного обладнання. З ними підприємство – конвертатор укладало удавані угоди, на підставі яких гроші нараховувались на його розрахункові рахунки. Відтак кошти переводились на рахунки фіктивних фірм, що входили до складу «конвератційного» центру.
Наразі за місцем проживання двох спів-організаторів та бухгалтера «конвертаційного» центру було проведено обшуки, під час яких вилучено системні блоки комп’ютерів, принтери, 5 флеш-карт, реєстраційні документи, чорнові записи, бланки документів із підписами та печатками, банківські виписки про рух коштів протягом 2011-2012 рр., підроблені первинні бухгалтерські документи, що свідчать про протиправну діяльність підприємства.
Нині щодо учасників незаконних оборудок порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 212 КК України «Ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах», повідомляє сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю за матеріалами управління податкової міліції ДПС у Чернівецькій області.

peredplata