Суд над Юлією Тимошенко є прямою образою на адресу країн ЄС

Захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий переконаний, що кримінальне переслідування щодо екс-прем\’єр-міністра є образою на адресу країн Європейського Союзу та Російської Федерації.

\”Це переслідування є прямою образою на адресу країн Європейського Союзу, які у січні 2009 року залишилися без поставок газу і бажали, прагнули, вимагали за будь-якої ціни їх відновити на основі налагодження російсько-українських відносин\”, – розпочав свій виступ у судових дебатах Микола Сірий.

Крім того, адвокат нагадав, що російська сторона підтвердила законність газових контрактів, підписаних з Україною у 2009 році. \”Це переслідування є прямою образою на адресу Російської Федерації, яка, виступаючи у ролі монополіста на європейському газовому ринку, тривалий час визначала формат відносин у цій сфері, рамки договірного процесу та спосіб реалізації міждержавних та міжурядових домовленостей, стверджуючи їх належність, відповідність та законність\”, – сказав він.

Микола Сірий також заявив, що судовий процес над Юлією Тимошенко підриває інститут прем’єр-міністра як голови виконавчої гілки влади, погіршує міжнародний імідж України. \”Це політичне переслідування, спрямоване не лише на Юлію Тимошенко, її права і свободи, не лише на адресу нинішньої політичної опозиції. Це переслідування прямо підриває основи інституту прем’єр-міністра як голови виконавчої влади, інституту президента як голови держави, засад державної служби та імідж України як надійного партнера у міжнародних відносинах\”, – наголосив адвокат.

Захисник також зазначив, що кримінальне переслідування Юлії Тимошенко є наслідком наведення нею порядку на газовому ринку України шляхом усунення газового посередника \”Росукренерго\”. Саме тому, на його думку, справа мала бути закрита ще на стадії попереднього розгляду.

peredplata