«Схеми» знайшли в Дубаї нерухомість чинних посадовців Кабміну, КМДА та оборонпрому. Хто ці чиновники та скільки їм це коштувало?

 

Проєкт розслідувань Радіо Свобода «Схеми» в рамках міжнародного проєкту @occrp та @e24 Dubai Unlocked, отримали доступ до витоку даних про власників об’єктів нерухомості в Дубаю. Журналісти проаналізували інформацію та розшукали чинних українських посадовців з дубайськими активами.

Серед власників елітної нерухомості в Дубаї, найбільшому місті ОАЕ – чинні українські посадовці з Кабінету міністрів, оборонного підприємства та КМДА.

У рамках міжнародного проєкту Dubai Unlocked журналісти «Схем» отримали доступ до даних про власників об’єктів нерухомості у Дубаї та знайшли серед них чинних українських посадовців, які мають майно в Еміратах, але не інформують про це українське суспільство, як того вимагає антикорупційне законодавство.

Це, зокрема, директор департаменту гуманітарної та соціальної політики Кабінету міністрів України Віталій Коблош, керівник бюро підприємства науково-виробничого комплексу «Іскра» Віктор Перепелиця та виконувач обовʼязків очільника автотранспортного підприємства КМДА Дмитро Рахматуллін.

Dubai Unlocked – це міжнародний проект, в основі якого витік інформації із Земельного департаменту Дубаю, а також державних комунальних підприємств, отриманий Вашингтонським центром оборонних досліджень (C4ADS). Ці дані згодом передали норвезькому фінансовому виданню E24 та Проєкту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), який і координував роботу з понад 70 медіа з усього світу. Серед них – проєкт Радіо Свобода «Схеми».

Дубай – місто біля моря з ультрасучасними хмарочосами та крамницями модних брендів. Та не лише це привабило українських посадовців, переконаний Том Кітінґ, експерт з протидії відмиванню коштів.

«Історично Об’єднані Арабські Емірати є місцем, де ваші гроші в безпеці, і запитань ставлять мало. Тому якщо ви – людина, яка має гроші і хоче вивести їх з-під пильної уваги у своїй країні, то Об’єднані Арабські Емірати історично слугують чудовим місцем для цього», – Кітінґ, директор-засновник британського Центру фінансів та безпеки при Королівському інституті об’єднаних сил, сказав у коментарі «Схемам».

У хмарочосі Wyndham Dubai Marina захований секрет високопосадовця Кабміну Віталія Коблоша: у 2018 році його дружина Наталія придбала в цьому готелі один із найбільших номерів. Він коштував їй понад $331 000.

В Кабміні Коблош вже майже 10 років очолює департамент гуманітарної та соцполітики. Його дружина Наталія – заввідділу жіночої консультації інституту педіатрії у Києві. У 2018-му, у рік купівлі дубайської нерухомості, Коблоші задекларували дохід лише на 15% вартості цього майна

Коблош ніколи не декларував цю дубайську нерухомість, а на питання «Схем» урядовець запевнив – про закордонні активи дружини нічого не знає.

5/ Коблош ніколи не декларував цю дубайську нерухомість, а на питання «Схем» урядовець запевнив – про закордонні активи дружини нічого не знає. pic.twitter.com/gJmh8HwWCT

— Схеми (@cxemu) May 16, 2024

Дружина іншого посадовця, керівника українського оборонного підприємства Віктора Перепелиці, Ірина, у 2014 році придбала апартаменти у хмарочосі Burj Vista Tower 1.

Останні 20 років Віктор Перепелиця працює на заводі «Іскра». Зараз – як керівник бюра управління матеріально-технічного забезпечення. Завод виробляє техніку у царині радіолокації та радіоелектронної боротьби. «Іскра» входить у державний «Укроборонпром».

Відповідно до витоку даних, які отримали «Схеми», дубайська нерухомість коштувала Ірині Перепелиці $430,000. Посадовець оборонного підприємства подає декларації з 2016 року, але про закордонне майно дружини – не згадує.

Відповідно до витоку #DubaiUnlocked, апартаменти вже пʼять років здаються в оренду та приносять прибуток. За цей час сума доходу склала понад $154,000, які Перепелиця також не задекларував.

10/ Подружжя Перепелиць заявили «Схемам», що нічого не знають про цю нерухомість. Їхня донька Ольга запевнила журналістів, що купила майно за загальною довіреністю від матері – без відома батьків. Проте доказів не надала. pic.twitter.com/pyjMonvg0n

— Схеми (@cxemu) May 16, 2024

У 2009 році в Дубаї придбав нерухомість Дмитро Рахматуллін. Він зараз виконує обовʼязки директора комунального автотранспортного підприємства столичної мерії, яке неформально називають «гараж КМДА».

Донедавна Рахматуллін керував інспекцією з паркування у Києві. На різних посадах в столиці він – з 2015 року.

У дубайському реєстрі містяться дані про права власності Рахматулліна на 16 квартир сукупною площею 2255 квадратних метрів.

Та хмарочос під назвою Ferretti Luxury Beach Residence від 2009-го так і не збудували. Віртуальні квартири Рахматулліна вартували 14,5 мільйонів доларів США. В жодній з декларацій за останні три роки, які цьогоріч подав Рахматуллін, немає згадок про його дубайські активи.

У рік вкладення коштів у будівництво хмарочосу Рахматуллін перебував у не названому закордонному відрядженні, яке тривало з 2006 до 2015 року, відповідно до його публічної біографії.

На запит «Схем» Рахматуллін відповів, що у тоді працював в арабо-африканському регіоні на приватні компанії, як керівник. Він заперечив, що володіє 16-ма квартирами у Дубаю та заявив, що не маєу об’єктів незавершеного будівництва чи інвестицій, що підлягають декларуванню.

Джерело

peredplata