За півроку в бюджет Чернівецької області додалось понад 20 млн  гривень від приватизації та оренди державного майна

Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернівецькій області РВ ФДМУ у Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях  підбило підсумки за перше півріччя. 

За цей період від приватизації державних об’єктів Чернівецької області до Державного бюджету  надійшло майже 19,1  млн грн, в тому числі ПДВ – 2,8 млн грн. 

Відбулось 3 успішні аукціони, в яких взяли участь близько 20 узаявників. За будівлю у Кельменцях змагалось аж 15 учасників, а ціна зросла  у 16 разів  – до 1 млн грн.

Від оренди держмайна області до Державного бюджету  надійшло 1,8 млн. грн.

Заступник начальника Регіонального відділення-начальник Управління Ірина Комаровська розповіла про перспективи на друге півріччя.

На що ж можуть розраховувати інвестори?

Найбільший об’єкт нині, виставлений на приватизаційні онлайн – торги ЄМК ДП «Неполоковецький комбінат хлібопродуктів» вже пройшов кілька аукціонів, але ніхто поки не наважується його придбати. За законодавством є три етапи – три аукціони. На першому стартова ціна 217 млн грн, на другому – мінус 50%, на третьому – можливі 99 кроків на зниження. Але, як зазначила І. Комаровська, зважаючи на важливість об’єкта, Фонд не буде оголошувати третій, так званий, «голландський» аукціон. Отже будуть оголошуватися лише аукціони за повну ціну та за зменшену на 50%. На підприємство повинен прийти солідний та відповідальний інвестор, який здатен відродити виробництво та забезпечити погашення заборгованості підприємства.

Взагалі у переліку по області є майже 30 об’єктів. Проте реально можливо, за словами керівниці органу приватизації, зараз виставити 5, які перебувають на балансі управління пенсійного фонду. Це привабливі будівлі та приміщення в Новоселиці, Сторожинці та Кіцмані. 

Новоселиця, Комарова 25А
Сторожинець, вул. Соборна, 13
м.Сторожинець-Хмельницького-Б18-А.jpg
м.Кіцмань, пров. Ярмарковий4-1

Є ще низка об’єктів державного підприємства «Ліси України», які мають нульову балансову вартість, а отже і ціну 1 гривня. Оскільки це  хороші об’єкти, балансоутримувач зараз здійснює експертну оцінку, щоб стартова ціна на аукціоні відповідала реальному стану нерухомості. Це потребує часу на підготовку до виставлення.

Для бажаючих орендувати майно у переліку по області є 18 об’єктів загальною площею  7 729 м2 , які можуть бути виставлені на орендні аукціони.

Таким чином підприємці і бізнесові кола мають нагоду придбати об’єкти чи взяти в оренду, чим підтримати себе,  економіку краю та держави. 

peredplata