Життя довжиною в епоху: історія найстарішої у світі жінки, яка прожила 117 років

 

19 серпня у віці 117 років і 168 днів померла Марія Браньяс Морера — іспанка, яку називали найстарішою жінкою у світі. Вона пережила дві світові війни, громадянську війну в Іспанії та дві пандемії. А ще встигла поїздити світом і навіть завітати до України. 

Марія Браньяс Морера прожила цілу епоху © lavanguardia.com
 

Від Америки до Іспанії

Супердовгожителька Марія Браньяс Морера народилася 4 березня 1907 року у США у родині емігрантів із Каталонії. Її батьки Джозеф Браньяс Хуліа і Тереза Морера Лаке переїхали до Сан-Франциско за рік до того, як дівчинка зʼявилася на світ. Вони встигли пожити в Техасі та Новому Орлеані, де її батько працював журналістом та навіть заснував іспаномовний журнал. 

Але у 1915 році, коли вже вирувала Перша світова війна, родина вирішує повернутися до Каталонії, зокрема через фінансові труднощі та погіршення стану здоровʼя батька Марії. Подорож для сім’ї виявилася трагічною. Маленька Марія впала з верхньої палуби корабля та оглухла на одне вухо, а її батько від туберкульозу.

Коли світом пронеслася найбільша за рівнем смертності пандемія грипу 1918 року, Марія з родиною жила на околиці невеликого села в Каталонії, яке недуга, здавалося, оминула. Та взагалі жінка рідко згадувала минуле. За словами її молодшої доньки Рози Морет, мати вважала, що потрібно продовжувати дивитися вперед. Можливо, це і було секретом її довголіття.

Марія Браньяс Морера у 1925 році
Марія Браньяс Морера у 1925 році © Super Àvia Catalana / X

16 липня 1931 року Марія вийшла заміж за лікаря-травматолога Джоана Морета: з ним вона працювала в польовому шпиталі медсестрою під час громадянської війни в Іспанії. Як казала Марія, про ці часи в неї лишилися «дуже погані спогади». Після цього подружжя багато років працювало пліч-о-пліч у Жироні: там Джоан був регіональним лідером місцевої організації охорони здоровʼя, а Марія його помічницею.

У 1976 році Марія овдовіла. Від чоловіка у неї залишилося троє дітей, які подарували їй 11 онуків та 13 правнуків. 

Найстаріша людина у світі

У 80-90-х роках минулого століття Марія Браньяс Морера багато подорожувала, побувавши в Італії, Єгипті, Нідерландах та Великій Британії. І навіть відвідала Україну у 1985 році — зробленим у Києві знімком Марія поділилася із підписниками в соцмережі. 

А у 2000 році, коли жінці було вже 93 роки, вона тяжко перехворіла на пневмонію, через що діти, які не мали можливості професійно доглядати матір, відправили її до будинку для людей похилого віку в каталонському Олоті.  Але Марії там насправді дуже подобалося, до того ж вона багато спілкувалася з іншими старенькими. Утім, як розповідали діти супердовгожительки, її засмучувало, що всі її друзі рано чи пізно йшли з життя.

У 2017 році Марія відсвяткувала сторічний ювілей. А 17 січня 2023 року після смерті француженки Люсіль Рендон (якій тоді було 118 років. — Ред.) вона офіційно стала найстарішою людиною у світі. Та це не єдиний титул Марії Браньяс Морери. 21 квітня 2023 року її визнали найстарішою людиною, яка коли-небудь жила в Іспанії, а 14 травня 2023 року — найстарішою емігранткою в історії. Наприкінці 2023 року жінка стала останньою живою особою, яка народилася в 1907 році. Окрім того, 22 лютого 2024 року вона стала останньою американською громадянкою, яка народилася за президентства Теодора Рузвельта.

У квітні 2020-го у віці 113 років Марія заразилася коронавірусом і зрештою стала найстаршою людиною у світі, яка перемогла цю хворобу. Проте супердовгожителька стала почуватися гірше та перестала покидати свою кімнату. 

Секрет довголіття

Марія Браньяс Морера вела активний спосіб життя та щоденно виконувала фізичні вправи аж доти, доки в неї не почалися проблеми з рухливістю. Крім того, вона до 108 років грала на фортепіано. Та навіть більше — жінка сама (лише з невеликою допомогою доньки) вела акаунт у X під нікнеймом «Суперкаталонська бабуся». А її девізом на платформі була оптимістична фраза: «Я стара, дуже стара, але не ідіотка».

Її донька Роза Морет ще у 2023 році говорила, що її мати завдячує своїм довголіттям генетиці: «Вона ніколи не зверталася до лікарні, вона ніколи не ламала жодної кістки, вона в порядку, в неї нічого не болить». 

Сама ж Марія в різних інтерв’ю зазначала, що прожила так довго зокрема й тому, що трималася якомога далі від неприємних їй людей та завжди перебувала в позитивному для себе оточенні. Вона не дотримувалася особливих дієт, досхочу їла йогурт, який обожнювала, а також завжди знаходила час для відпочинку та медитації.

В останні роки супердовгожителька працювала з науковцями з Університету Барселони, які проводили наукове дослідження довголіття. Вона назвала його «мій останній внесок у суспільство». 

Життя Марії Браньяс Морери обірвалося 19 серпня 2024 року. Як повідомили її родичі, це відбулося так, як вона хотіла: вві сні, мирно і без болю. «Кілька днів тому вона сказала: “Одного дня я піду звідси. Я більше ніколи не питиму каву, не їстиму йогурт, не пеститиму Фею. Я також залишу тут свої записи, свої думки, і я перестану існувати в цьому світі. Одного дня, не знаю коли, але вже зовсім близько, ця довга подорож закінчиться. Смерть застане мене втомленою від такого довгого життя, але я хочу, щоб вона знайшла мене усміхненою, вільною і задоволеною”. Ми завжди будемо пам’ятати її за її поради та доброту», — написали її рідні в Х. 

peredplata

Залишити відповідь