До 33-ї річниці Незалежності України. «Нескорена Буковина. Хроніки Опору»

Та в пам’ять про покоління наших предків, які поклали життя і свою долю в боротьбі за неї.
За результатами багаторічних досліджень , тривалої роботи в українських архівах та з нагоди 33-ї річниці Незалежності України, започаткував роботу історичного ресурсу «Нескорена Буковина. Хроніки Опору», присвяченого сторінкам історії національно-визвольного руху на Буковині в 40-х роках ХХ століття.
Планується зібрати на одній платформі усі документи, світлини, спогади, а також публікації дослідників опору буковинців численним окупантам впродовж 40-х років минулого століття.
Мета – згадати, назвати та належно пошанувати пам’ять усіх, хто ризикуючи власним життям чи свободою боролися за Самостійність України майже сто років тому.
На сайті розміщуватимуться оцифровані розсекречені документи українських архівів, які стосуються героїчних сторінок опору Буковинців радянській та румунській окупаціям.
Також на сайті акумулюватиметься інформація про діяльність підпілля ОУН на Буковині – документи, агітаційні матеріали (листівки), фотографії, біографічні довідки.
Сподіваюся, сайт стане в нагоді науковцям, студентам, краєзнавцям та усім, хто цікавиться історичне минуло краю, або ж тим, хто шукає згадки про долю ваших родичів.
Ресурс лише розпочинає свою роботу, проте вже нині можна скористатись пошуком та спробувати пошукати інформацію про буремні події того часу, своє село чи когось із родичів чи відомих підпільників.
Сподіваємось, з часом стане справжнім електронним архівом, бібліотекою та енциклопедією з діяльності ОУН та УПА на Буковині.
Цей проект є спільним результатом багаторічної роботи друга Дмитро Проданик (зібрані документи буковинського підпілля, біографічні довідки на повстанців, доля та бойовий шлях Миколи Кричуна-“Черемшини”), Миколи Рубанця Велет Гір (сенсаційні публікації щодо Проголошення Незалежності України на Буковині в червні 1941 р., Голоду 1946-47 років, розстрільної команди в місцевому НКВД та багато іншого), Миколи Черешнюка Николай Черешнюк (зібрані свідчення учасників підпілля та біографічні довідки на повстанців із сіл Заставнівщини), свідчення та документи, зібрані п. Войцехівською Іриною Франківною, Іваном Фостієм (особливе понашування за віднайдені матеріали щодо розстрілів в’язнів чернівецьких тюрем наприкінці червня 1941 року, узагальнені матеріали по репресивній політиці окупантів та систематизовані скиски репресованих, по Голоду на Буковині). На черзі опрацювання доробку Юрія Ференчука та Миколи Джуряка.
Також особлива подяка Товариству репресованих за сприяння та роботу зі збереження історичної памяті Lapko Lyubov , Галина Бойко , Марія Іванова та багатьох інших!

peredplata

Залишити відповідь