(ВІДЕО) Лава заливає землю: в Ісландії почалося виверження вулкана Рейк’явік

О пів на дев’яту вечора 22 серпня Ісландія здригнулася від потужного землетрусу, а вже за годину почалося виверження вулкана. Він знаходиться на південному заході країни на півострові Рейк’янес. Там проживає близько 30 тисяч людей, або майже 8% населення країни. 

 
 

Ісландська поліція оголосила стан надзвичайної ситуації після початку чергового виверження вулкана на півострові Рейк’янес, пише Sky News. 

«Метеорологічний офіс Ісландії зафіксував підвищення сейсмічної активності та землетрусів на вулканічному пагорбі Сунднукар за кілька днів до виверження вулкана. Велика тріщина відкрилася неподалік, у кратері Сундхнукагігар на північ від Гріндавіка, лава тече як на схід, так і на захід», — йдеться у матеріалі видання.

«О пів на десяту почалося виверження. Це була тріщина довжиною близько чотирьох кілометрів. І вночі на північ від неї відкрилася ще одна менша тріщина. Тож загалом через це вивержена утворилася тріщина довжиною п’ять кілометрів. На щастя, більшість потоків лави не були спрямовані на місто Гріндавік, яке знаходиться на південь від місця відкриття цієї тріщини», — розповідає вулканолог Ріккі Педерсен.

Вулканічна система на півострові Рейк’янес, не має центрального кратера, але вивергається, відкриваючи гігантські тріщини в землі. 

Вулкан Рейк’явік періодично викидав лаву, починаючи з грудня 2023. Нинішнє виверження стало вже шостим з того часу, попереднє — було у червні, воно тривало аж 24 дні.

peredplata

Залишити відповідь