По всьому Лівану вибухають портативні рації Хезболли. Сотні людей поранені, є загиблі

Портативні рації, які використовує ліванське озброєне угруповання “Хезболла”, почали вибухати в середу ввечері на півдні країни та в південних передмістях столиці Бейрута, повідомили агентству Reuters джерела в органах безпеки та очевидці.

Принаймні один із вибухів стався поруч із похоронною процесією, організованою “Хезболлою” за загиблими напередодні внаслідок вибухів тисяч пейджерів, які також використовує це угруповання.

Інформаційні агентства з посиланням на Міністерство охорони здоров’я Лівану повідомляють про 14 загиблих та понад 450 поранених.

Це на додаток до 12 загиблих і майже 3000 поранених після вибуху пейджерів у вівторок, 17 вересня.

Державне Національне агентство новин Лівану (NNA) передало, що внаслідок вибухів неназваних “пристроїв” загинули троє людей у ​​місті Сохмар на півдні долини Бекаа.

Ліванський Червоний Хрест повідомив, що його бригади реагують на “численні вибухи у різних районах”, зокрема на півдні та сході країни. Для допомоги постраждалим залучили близько 30 бригад швидкої допомоги, і ще більше перебувають у стані “підвищеної готовності”, йдеться у заяві.

Як повідомляють кореспонденти ВВС, в Дахію, південне передмістя Бейрута та оплот “Хезболли”, прибули машини швидкої допомоги. Тут зібрався великий натовп на похорон чотирьох жертв учорашніх вибухів, зокрема маленького хлопчика та сина члена парламенту від “Хезболли”. Близько 17:00 за місцевим часом тут пролунав сильний вибух.

Мапа Ізраїлю та Лівану

У середу угруповання заявило, що атакувало ракетами ізраїльські артилерійські позиції.

Про те, коли “Хезболла” завдала свого останнього ракетного удару, не повідомляли. Але зазвичай угруповання оголошує про такі удари незабаром після них, тож імовірно вона обстріляла позиції ізраїльської артилерії в середу.

Ізраїльське агентство Моссад, яке має довгу історію складних операцій на чужій території, заклало вибухівку в пейджери, імпортовані “Хезболлою”, за кілька місяців до вибухів у вівторок, повідомило Reuters високопосадове джерело в ліванських службах безпеки та ще одне джерело.

Кількість загиблих від вибухів пейджерів зросла до 12, серед них двоє дітей, повідомив у середу міністр охорони здоров’я Лівану Фірас Аб’яд. Поранення дістали близько 3000 людей, зокрема багато бійців угруповання та посланець Ірану в Бейруті.

Ліван

Автор фото,Reuters

Підпис до фото,Вибухи пристроїв “Хезболли” тривають у Лівані другий день поспіль

Знов немає сумнівів, що за вибухами стоїть Ізраїль

Аналіз кореспондента ВВС Пола Адамса:

Як зазначає дипломатичний кореспондент ВВС Пол Адамс, відучора циркулює кілька теорій щодо часу проведення цих масових атак на членів “Хезболли”.

Згідно з однією з них, Ізраїль обрав цей момент, щоб послати грізний сигнал ліванському ополченню, яке підтримує Іран, у відповідь на поступову ескалацію насильства уздовж північного кордону Ізраїлю.

За іншою версією, Ізраїль не збирався задіювати свій план саме у цей момент, але його змусила діяти можливість того, що змова ось-ось буде розкрита.

Після сьогоднішнього другого раунду вибухів, як і раніше, можливі обидва сценарії. Але більше, ніж будь-коли, це схоже на узгоджену спробу Ізраїлю (і знову немає сумнівів, що за цим стоїть Ізраїль) покалічити “Хезболлу” у прямому та переносному значенні.

Оскільки всі пейджери та рації тепер розглядають як потенційно смертоносні пристрої, здатність членів “Хезболли” спілкуватися один з одним підірвана.

Можливо, Ізраїль сподівається, що після демонстрації того, наскільки скомпрометованими є комунікації “Хезболли”, угруповання не наважиться – чи вважатиме занадто складним – завдавати подальших ударів по території Ізраїлю. Принаймні поки що.

Або ж Ізраїль ретельно готує ґрунт для своєї власної великої операції на території Лівану.

Джерело: ВВС

peredplata

Залишити відповідь