“Нікого не видворятимуть”: У ЄС кажуть, що не будуть примусово повертати чоловіків в Україну

У Єврокомісії заявили, що громадян України чоловічої статі призовного віку не виселятимуть з території Європейського Союзу примусово.

Джерело: єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон в інтерв’ю “Радіо Свобода”, пише “Європейська правда”

Деталі: Вона пояснила, що ЄС не може застосовувати диференційований підхід до українських громадян, які оформили тимчасовий захист у Європі, на основі їхнього віку, статі та військового обов’язку.

“Це неможливо згідно з Директивою про тимчасовий захист”, – зазначила Йоганссон.

На уточнююче запитання “Радіо Свобода”, чи ЄС допоміг би Україні повернути її чоловіків призовного віку з-за кордону, Йоганссон зазначила, що нікого не видворятимуть із території Євросоюзу примусово.

“Ми підтримаємо тих, хто хоче повернутися в Україну, і ми обговоримо з українською владою та українським урядом, як зробити це в найкращий спосіб. Ми нікого не викидатимемо з ЄС”, ­– наголосила вона.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав західноєвропейські країни переглянути підходи до підтримки українців-чоловіків мобілізаційного віку, щоб заохотити їх повертатися в Україну. 

Очільник українського МЗС Андрій Сибіга, що виступав разом із ним на панельній дискусії, висловив підтримку цій ідеї. 

Міністр оборони Естонії у коментарях на цю тему казав, що Таллінн співпрацює з українським урядом і “перевіряє, що говорить про це міжнародне право і як ми можемо діяти”, але що Україна ставить на добровільне повернення чоловіків.

peredplata

Залишити відповідь