Олександри Попелюк “Правда об’єднає і визволить нас”

Презентація книги Почесної голови Чернівецького відділу Союзу українок, кавалера ордена княгині Ольги Ііі ступеня Олександри Попелюк “Правда об’єднає і визволить нас” відбулася в Артпросторі на Кохановського. В теплій товариській атмосфері йшла розмова про відому і шановану громадську діячку, велику патріотку України, яка в свої поважні 94 роки стала авторкою своєї першої публіцистичної книги. Але щоб вона з’явилася на світ, упродовж трьох десятиліть Олександра Василівна друкувала свої гострі й злободенні статті на шпальтах місцевих та всеукраїнських видань. Чесно, сміливо, з болем і не без іронії писала про події та явища, які ганьбили Україну, закликала до громадянської свідомості й сумління кожного, хто може прислужитися рідній країні в її поступі до цивілізованого світу.
“Мова”, “Держава”, “Церква” – це назви трьох розділів книги й ті орієнтири, яких має триматися кожен громадянин України. А назви вміщених у них статей звучать як гасла, які маємо повсякчас сповідувати в своєму житті: “Нема мови – нема держави”, “Не здамо Україну в оновлене рабство”, “”Єднання – наша сила”, “Бог і Україна – головний клич нашої нації”, “Чим далі від Москви, тим ближче до Бога”…
На презентацію своєї книги Олександра Василівна не змогла приїхати, але присутні побачили відеозапис і почули її розповідь про те, чому вона почала писати свої перші статті. В перші роки незалежності України людям складно було орієнтуватися в тогочасному політичному житті. Захисту потребувала державна українська мова, історія українського народу, українська православна церква. Добре слово треба було сказати й про справжніх патріотів України, які боролися за неї за тоталітарного режиму і зробили багато важливих справ в незалежні роки.
Символічно, що книга Олександри Попелюк побачила світ у видавництві газети “Буковина”, бо в цьому часописі було опубліковано найбільше її статей. Упорядницею видання стала переселенка з Ірпеня, поетеса Людмила Хорошева.Оригінал-макет виготовив у своїй студії “Шедевр” у Заставні Олександр Дубовиченко. Оформлення обкладинки підказав заслужений художник України Іван Балан. Якісному виготовленню книги сприяв директор друкарні АНТ ЛТД Василь Глібка. Фінансову підтримку надав генеральний директор Чернівецького машинобудівного заводу Віктор Сідляр, який підтримував діяльність Чернівецького відділу Союзу українок у 1996-2010 роках. Всіляко сприяв роботі над книгою син Олександри Василівни – лікар Василь Попелюк.
Під час презентації належну шану віддали авторці книги голова Чернівецького відділу Союзу українок Олена Пономаренко, в.о. голови обласного об’єднання Товариства “Просвіта” Іван Дерда, журналістка Антоніна Фантух, господарка мистецького центру Артпростір на Кохановського Одарка Кучерява. З музичними вітанням виступили Тетяна Петришиної та Іван Дерда. Модерувала презентацію журналістка, директорка видавництва “Буковина”, редакторів книги Людмила Черняк.
Олександра Василівна дуже хотіла, щоб кошти, виручені під продажу книги, яка вийшла зовсім малим тиражем, були використані на придбання дрона для захисників України. На її прохання відгукнулися небайдужі люди і наразі зібрано 5 670 гривень, які будуть витрачені за призначенням.
Анна ЯНУШЕВСЬКА.

peredplata

Залишити відповідь