ЄС змінює правила перетину кордону: замість штампа в паспорті – сканування обличчя та відбитків пальців

У Євросоюзі запроваджують нові правила в’їзду іноземців до країн Шенгенської зони. З 10 листопада штампи у паспорти не ставитимуть, натомість збиратимуть біометричні дані: відбитки пальців та фото обличчя. Нововведення стосуватимуться й українців, незалежно від наявності візи чи безвізу. Більше про це – у матеріалі ua.pl.

Як пояснили у пресслужбі Кабінету Міністрів України, з 10 листопада на кордонах ЄС запрацює нова IT-система EES (Entry/Exit System). Вона автоматично фіксуватиме в’їзд і виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони. Це стосується всіх негромадян ЄС, зокрема й українців. При цьому безвіз не скасовують та не запроваджують жодних додаткових зборів, а змінюють підхід до перевірки документів.

Інфографіка: kmu.gov.ua

Що зміниться?

Система EES одноразово зафіксує ваші біометричні дані та зберігатиме їх 3 роки. Штампів у паспорті більше не буде, а реєстрація відбуватиметься автоматично через термінали самообслуговування.

Тобто під час першого в’їзду у вас візьмуть біометричні дані: відбитки пальців та фото обличчя. Час проходження кордону може збільшитися – приблизно на 40 секунд, поки збиратимуть ваші дані. Повторно здавати біометричні дані не потрібно.

Якщо відмовитеся від біометрії, вам відмовлять у в’їзді.

Далі при кожному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт у терміналі самообслуговування.

Інфографіка: kmu.gov.ua

Таку систему ЄС запроваджує для спрощення перетину кордонів, посилення безпеки за допомогою біометричних документів, запобігання використанню підроблених паспортів та протидії нелегальній міграції.

Детальна інформація про EES доступна на офіційному сайті Європейського Союзу за посиланням.

Джерело: kmu.gov.ua

peredplata

Залишити відповідь