Кардіохірурги Чернівецької ОКЛ рятують життя пацієнтів за допомогою сучасного, нового апарату FFR

Повернули здоров’я пацієнту за допомогою сучасного обладнання та майстерності медиків.

У відділенні інтервенційної кардіології та кардіохірургії Чернівецької обласної лікарні прооперували 51-річного Мирослава Бабина. У чоловіка був серйозний стеноз. Операцію зробили за допомогою нового апарату FFR. Він дозволяє вимірювати тиск безпосередньо всередині артерії.  

«Уперше у це відділення я потрапив рік тому з інфарктом міокарда, – розповідає Мирослав. – Син був на війні, я дуже хвилювався. Харчування, цигарки також зробили свою справу. Сильно тиснуло у грудях, пекло, не давало дихати. Вчора вже цигарки я викинув. Новий рік життя починаю без шкідливої звички.

 

Добре пам’ятаю першу операцію. Все минуло швидко, але сказали, що потрібно ще дві операції, поставили стенти в судини. Через рік зробили коронарографію (рентгенологічне дослідження). Тепер зробили ангіопластику. 3 жовтня, мій день народження, а 2 жовтня, зробили операцію. Почуваюся добре. Задухи немає, у грудях не пече. Я вже спускався сходами з другого поверху, підіймався назад. Дуже задоволений умовами та ставленням медперсоналу. У реанімаційній палаті від мене не відходили. Лікарі постійно навідуються. Сердечко мусить працювати, бо є для кого жити – дружина, син, шестирічний онук Тимурчик».

 

За словами Андрія Лісовенка, завідувача відділення інтервенційної кардіології та кардіохірургії Чернівецької обласної лікарні, у пацієнта прогресувала атеросклеротична хвороба. З’явилася клініка стенокардії.

 

💬«Під час коронарографії побачили звуження артерій. Потрібно було визначитися, що ставити: стент, балон; в яку саме артерію ставити і скільки стентів, – каже Андрій Лісовенко. – Завдяки новому обладнанню FFR (фракційний резерв кровоточу), яке нещодавно закупила наша лікарня, під час операції ми виміряли тиск до стенозу і після в одній та іншій артерії. З’ясували, що уражена лише одна артерія. В іншій артерії не було суттєвих ішемічних змін, тому її ми не чіпали. В ураженій артерії здійснили балонну ангіопластику і знову виміряли тиск у судині за допомогою FFR. З’ясували, що тиск після ангіопластики відновився до нормальних показників.

У цьому випадку перед нами стояло питання, що ставити: стент чи балон? Стент – стороннє тіло, тим паче пацієнт уже стентувався. Ставити другий – це завжди ризик. Завдяки технології ангіопластики балон із лікарським покриттям потрапляє у судину, ліки проникають у стінку, а балон здувається і забирається. Тобто судина залишилася здоровою, без металевого стороннього тіла».

 

Загалом операція тривала 1,5 години. Пацієнт був контактний, без глибокого наркозу (лише поверхневий сон). Вартість FFR повністю покриває лікарня.

«Завдяки FFR ми стентуємо хворого доказово, а не «на око», – каже Дмитро Мельничук, інтервенційний кардіолог. – Після оперативного втручання чітко бачимо картину. Наприклад, у цьому випадку після ангіопластики завдяки FFR ми розуміли, що ішемії немає і можна обійтися без стента. FFR – це нова технологія, яка розширює наші можливості.

Ми єдина клініка в області, яка робить і ангіопластику, і FFR. Також лише ми області маємо обладнання, що вимірює тиск інвазивно, тобто у самій артерії. Це європейська догма, яка прийшла і до нас».

peredplata

Залишити відповідь