У Люксембурзі розпочнеться засідання Ради міністрів ЄС у розширеному формат

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-У понеділок, 14 жовтня у Люксембурзі розпочнеться засідання Ради міністрів ЄС у розширеному форматі…
Головними питаннями, які обговорять міністри закордонних справ країн Євросоюзу, України, Великобританії – звісно ж російська агресія проти України і військова, енергетична тa фінансова допомога Україні.
А напередодні засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС в будівлі Ради Євросоюзу в Брюсселі відбувся закритий “off the record” брифінг для представників міжнародних ЗМІ. Я дуже люблю відвідувати саме такі брифінги. Бо на них збираються не “мисливці” за сенсаціями і медійні “спринтери”, а найбільш досвідчені журналісти, політичні коментатори, аналітики, дипломати…, ціль у яких не сенсація і змагання на випередки – хто найпершим передасть інформацію в ЗМІ, а прагнення якнайглибше розібратися і вникнути у ті питання, які будуть обговорювати у понеділок міністри. Зазвичай такі брифінги проводять аси Ради ЄС у питаннях дипломатії і міжнародних відносин. Вони буквально “розжовують” для журналістів усі аспекти проблем, які будуть обговорюватись.
Стосовно України і російської агресії нам стало відомо що у цьому місяці в Україну надійде новий транш фінансової допомоги у розмірі 1,4 млрд євро. Також ЄС, на жаль, не може українцям пообіцяти майбутню зиму менш суворою ніж була попередня зима, але країни Євросоюзу робитимуть усе можливе аби Україна і її громадяни зуміли пережити і цю зиму менш трагічно і у теплі.
Стосовно чуток про участь військових з Північної Кореї у війні проти України – жодна з розвідок 27 країн ЄС і, в першу чергу, українська сторона не підвердили і не виявили фактів участі віськових підрозділів КНДР у бойових діях на фронті. Так, дійсно, у лавах окупантів воюють іноземці з Африки, Латинської Америкики, Хорватії…, але це окремі невеличкі групи найманців. Існують припущення, що поодинокі солдати з КНДР, швидше за все, це північнокорейські військові розвідники і їх головна мета зрозуміти і побачити на власні очі що таке війна в Україні.
Стосовно балістичних ракет з Ірану. Іран вимушений був зізнатися, що в Росію була поставлена партія ракет, але вони, мовляв, не балістичні, оскільки їх радіус дії не перевищує 250 км. Однак, усі розуміють, що це казочки для дітей. За поставку цих ракет Іраном і використання їх Росією санкційна “удавка” довкола Ірану й Росії буде затягуватися ще тугіше.
Що ж, побачимо у що насправді виллється наступне засідання Ради міністрів закордонник справ ЄС та їх найближчих партнерів.

peredplata

Залишити відповідь