Сьогодні вшановуємо жертв виселення українців до Сибіру в ході операції “Запад” 21 жовтня 1947 року.

 
616 буковинських родин, 1635 осіб. Всього із України – 26644 родини, або ж 76 192 осіб.
Загалом впродовж 1941-1951 років з Буковини примусово виселено 4.077 родин, або ж 12.874 особи. З України – 65.906 сімей, або ж 203.662 особи.
Це окрім переселень «на Донбас», численних відселень, «мобілізацій в школи ФЗО» тощо.
Минулого року буковинська громадськість цього дня урочисто вшанувала жертв масових виселень та депортацій. Тоді ж було презентовано і збірник документів, який побачив світ у 2023 році у видавництві «Літопис УПА» де викладені усі виявлені документи українських архівів. Хто цікавиться збірником, пишіть у приват.
Ще раз подяка усім, завдяки кому книга побачила світ, і перш за все – видавництву “Літопис УПА” та особливо адміністратору видавництва – п. Ihor Homziak.
Усі виявлені документи щодо виселень буковинців розміщені у відповідному розділі «Виселення» на нашому сайті «Нескорена Буковина» (https://neskorena-bukovyna.com.ua). Незабаром розділ поповниться і фотографіями репресованих з місць виселення.
Користуючись нагодою, нагадаю нашу розмову про обставини виселення, віднайдені документи та підготовлений збірник із Миколою Глібіщуком у рамках програми «Історичні діалоги».
Наразі все висловлене залишається актуальним. Усі етапи виселень виокремлені та задокументовані. За останній рік нових документів щодо виселень буковинців не знайдено. Хіба що репресованих залишилося менше…
Та й ворог, який мріє все повторити, знову на порозі. Пам’ятаймо про ціну поразки, і не опускаємо руки!

peredplata

Залишити відповідь