ЧЕРНІВЕЦЬКОМУ МІСЬКОМУ УПРАВЛІННЮ ЮСТИЦІЇ 10 РОКІВ

Уже 10 років існує Чернівецьке міське управління юстиції яке розташоване у місті Чернівці по вул. Ольги Кобилянської, 13.
Управління юстиції є територіальним органом Міністерства юстиції України, що підпорядковується Міністерству юстиції України та безпосередньо Головному управлінню юстиції у Чернівецькій області. У своїй діяльності міське управління юстиції керується Конституцією та законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, а також наказом Головного управління юстиції у м. Києві.
Основні завдання та функції Чернівецького міського управління юстиціїії визначені Положенням про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції, затвердженому Наказом Міністерства юстиції України від 23.06.2011 року № 1707/5.
Сьогодні у складі Чернівецького міського управління юстиції утворено та функціонують:
• відділи Державної виконавчої служби (Першотравневий, Садгірський, Шевченківський);
• Реєстраційна служба (відділ легалізації об’єднань громадян; відділ державної реєстрації прав на нерухоме майно; відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; відділ державної реєстрації актів цивільного стану);
• Організаційно-контрольний відділ;
• Відділ правової роботи, правової освіти та систематизації законодавства.
Спеціалістами управління докладається максимум зусиль для вирішення основних завдань, покладених на територіальні органи юстиції Міністерством юстиції України. Так, основними задачами є забезпечення у межах своїх повноважень виконання вимог чинного законодавства, виходячи з пріоритету прав і свобод людини; сприяння розвитку системи надання безоплатної первинної правової допомоги; захисту законних інтересів фізичних та юридичних осіб; забезпечення своєчасного, неупередженого і повного виконання рішень судів та інших органів; методичне керівництво правовою роботою, розвиток правової інформатизації; формування у громадян правового світогляду та інші.
По цих напрямах Чернівецьким міським управлінням заплановано та проведено ряд заходів. Так, для покращення діяльності з надання безоплатної первинної правової допомоги при Чернівецькому міському управлінні юстиції створені громадська приймальня з надання первинної правової допомоги при якій функціонує пряма «гаряча» телефонна лінія, при управління також працює «правова «пряма лінія». Крім того створена та діє Віртуальна громадська приймальня Чернівецького міського управління юстиції.
Великий обсяг роботи управління юстиції покладено на реєстраційну службу, зокрема, з питань реалізації державної політики у сферах державної реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань.
Основною метою діяльності відділів державної виконавчої служби Чернівецького міського управління юстиції є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень, передбачених законом.
Активно продовжується робота міського управління юстиції по виконанню Програми правової освіти населення з метою набуття громадянами міста правових знань, навичок та вмінь, формування поваги до права, закону, прав та свобод людини, відповідних правових орієнтацій та оцінок, правових поведінкових установок та мотивів правомірної поведінки тощо.
Міське управління юстиції у проведенні правоосвітньої діяльності активно співпрацює з Чернівецькою міською міжвідомчою координаційно-методи-чною радою з правової освіти населення, Радою молодих юристів та місцевими засобами масової інформації.
Спеціалістами Чернівецького міського управління юстиції проводяться перевірки стану правової роботи в територіальних органах міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та на державних підприємствах, в установах, організаціях та державних господарських об\’єднаннях міста Чернівці, а також стану систематизації законодавства в них.
Докладаються зусилля до забезпечення міського управління юстиції відповідною нормативно-правовою базою та юридичною літературою та матеріально-технічною базою.
Керівництвом управління юстиції, відповідно до затверджених графіків, ведеться особистий прийом громадян. Всі, хто звертається за правовою допомогою, отримують її безкоштовно.
Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata