Чеpнівецький театр напередодні прем\”єри

Чеpнівецький театр напередодні прем\"єриУ фойє театру ім. О. Кобилянської 26 січня відбулась прес – конференція, під час якої митці розповідали про здобутки минулого 2014 року та козиряли планами на прийдешній. Серед них – перша прем\’єра , якою театр здивує глядачів. \”Енні\”- вистава для всієї родини. Створена за відомим бродвейським мюзиклом та мотивами однойменної голлівудської стрічки.
Директор театру Юрій Марчак розпочав прес-конференцію хвилиною мовчання за загиблими на сході України.

«Минулий рік був цікавим та об ємним ,- зазначив директор.- Ми відновимо показ тих вистав, які були раніше : «Снігова королева», «Різдвяна ніч». Також розповів про короткочасні гастролі у Львові та участь у фестивалях Хмельницького та Коломиї.
Раніше театр обслугував 56 тисяч тисячі глядачів. Цьогоріч на 4 менше. Не проводився Фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини». Крім цього, через траур відмінялись окремі заходи (вистава «Малюк»).
Але рік був продуктивний з приводу покращення матеріальної бази. Замінили опалювальні системи та вікна в цехах, встановили економ котли.
– Чим збагатився театр Ви бачите-, сміється, показуючи на малих акторів з театральної студії, що братимуть участь у постановці .
На завершення висловив бажання: –Хотілося, щоб держава зрозуміла, що це культурна установа, а не комунальна.
Поділилась враженнями і думками щодо проекту та роботи з дітьми і заслужена артистка України Людмила Скрипка. Вона є режисером спектаклю.
Каже що ідея гри професійних акторів разом з дітьми виникла давно, але це потребує не тільки зусиль, а й підготовки дитини. Вони мають невеликі ролі. Не думала що ідея може втілитись. Скоріш за все, такий проект в Україні вперше.
Казка для дорослих та дітей
-В наш час така історія потрібна для сім\’ ї, щоб зародилась традиція ходити в театр всією родиною, адже 60 років тому в культурних Чернівцях найбільшим покаранням для дитини було не взяти її в театр, – мовить Людмила Іванівна.
Нагадаємо що над виставою працювали :
музичний супровід – Ігор Андроник, Оксана Первова – Рошка, художник-постановник – заслужений працівник культури України Петро Магратій, хормейстери – Тетяна Д’яченко, Оксана Первова – Рошка, балетмейстер – постановник Василь Гринюк. Актори: Валентина Головко, Анна Моргунова, Григорій Руденко – Краєвський, Віктор Барановський, а також Катерина та Ігор Андроники.
До дітей ставляться як до дорослих, на рівні з професійними акторами по часу і навантаженню.
Задіяно 16 дівчат. З ними займаються по – різному. Дітям прищеплюють думку, що успіх у мистецтві досягається важкою працею і вони відчули, може вперше, що таке робота. Спочатку була гра, потім – складнощі і сльози, через які треба переступити. В колективі гарні стосунки з дорослими і тепла атмосфера.
Дівчатам що виконують головну роль подобається співати, танцювати, а життєрадісній Віці Гораш важко не посміхатися незважаючи на те, що роль драматична.
«Важко, бо діти можуть завести історію в інший кут. Дитині на сцені прикута вся увага. Якщо на сцену випустити кішку то всі дивитимуться, куди вона піде, а не на акторів» – жартують у колективі.

Світлана Римар

peredplata