Чернівецькі банкіри розповіли, як відрізнити справжні гривні від фальшивих

Чернівецькі банкіри розповіли, як відрізнити справжні гривні від фальшивих Нещодавно, в деяких місцевих та інтернет-ЗМІ з’явилися статті та матеріали про появу у грошовому обігу Буковини фальшивих гривневих купюр, ніби-то надрукованих в так званих «ДНР» і «ЛНР».

Прес-служба ПриватБанку в Чернівецькій області дослідила дане питання, в результаті чого можна відзначити, що в регіоні не помічене зростання кількості підроблених купюр. Для того, щоб і в майбутньому буковинці могли убезпечити себе, у банку розповіли, як відрізнити справжню гривню від фальшивки.

«Перше, що необхідно зробити, – довіритися своїм тактильним відчуттям, – радить заступник керівника Напрямку по касовій роботі Південно-Західного РУ ПриватБанку Марина Туз. – Справжня гривня – з шорсткими лінями, підробка ж відрізняється гладким папером. На купюрі обов\’язково повинен бути її номер, захисна смуга, яку можна побачити, піднісши купюру до світла».

Також, за словами експертів, особливу увагу потрібно приділити наявності водяних знаків – посередині лівої грані купюри, а також у районі зображень видатних осіб, портрети яких розташовані на гривнях.

«На гривні повинен збігатися її цифровий номінал з прописаною на правому ребрі купюри цифрою. Папір має бути однорідного кольору – на підробках ж, частіше за все, одна сторона завжди блідіша, ніж інша. Гроші не повинні бути залиті фарбою, на краях купюр не допускаються плями, які спотворюють її колір», – зауважила Марина Туз.

При виникненні сумнівів у справжності гривневих купюр, які опинилися на руках у клієнтів, краще за все звернутися до фахівців. Співробітники будь-якого відділення ПриватБанку допоможуть скласти акт на безкоштовну експертизу купюри, яку проводить Національний банк України. Триває дана експертиза не більше місяця. Якщо купюра виявиться справжньою – вона повертається власнику. У разі виявлення фальшивки – купюра вилучається, а «власнику» несправжніх грошей видається висновок про перевірку.

«Українська гривня вважається однією з найбільш захищених купюр у світі. Щоб уникнути зустрічі з фальшивими грошима, населенню просто потрібно бути уважнішими і вчасно звертати увагу на підозрілі купюри», – підсумували в ПриватБанку.

peredplata