Які продукти подорожчають взимку і на скільки

Які продукти подорожчають взимку і на скільки

В Україні найближчим часом майже в 1,5 рази подорожчає борщовий набір, так як вартість зберігання стає дедалі більше – піднімаються тарифи на електроенергію, опалення.

Такий прогноз експерта аграрних ринків УКАБ Євгена Дворника наводить сайт Сегодня.ua.

В цілому, на думку фахівців, найближчим часом темпи зростання інфляції прискоряться, проте зростання цін до кінця року не перевищить 2%.

До чого призведе подорожчання комуналки

Значного зростання цін через комуналки очікувати не варто, в цілому по економіці комуналка призведе до збільшення інфляції на 0,5%, говорить старший аналітик Concorde Capital Олександр Паращій.

А на думку аналітика «Альпарі» Антона Козюри, зростання цін на комуналку стане приводом для зростання тарифів по всьому спектру ринку.

Гречка буде дешевшати до листопада-грудня (ціни знизиться з 28 до 23-25 ​​грн за кілограм). А вже на початку наступного року вартість крупи може досягти 30 грн.

Вартість рису не зміниться за умови стабільного курсу гривні (цю крупу Україна імпортує), молочка подорожчає на 10%, а свинина взимку подешевшає в середньому на 7%.

Ціни будуть рости на 1% в місяць

За прогнозами Мінекономрозвитку, інфляція на кінець 2016-го складе 14,1%, а в 2017 році – впаде до 8%. До кінця року, як передбачає Антон Козюра, ціни виростуть ще на 2%.

Олександр Паращій також вважає, що зростання цін буде становити близько 1% в місяць.

На початку наступного року на зростання цін також вплине підвищення мінімалки до 3200 грн (в січні).

В результаті різкої інфляції в минулому році змінилася структура споживчого кошика українців. Якщо раніше 50-55% доходу сім\’ї витрачали на продукти, після інфляції, вважає експерт Олег Устенко, до 85% доходу українців з мінімальними зарплатами буде йти на продукти, решта – на комуналку – чим бідніша українці, тим болючіше «б\’є» по їх бюджету інфляція.

peredplata