У чернівецьких підприємців інспектор з Донецька

Парадоксально, але військові дії на Сході нашої держави познайомили із Чернівцями, податківця – Лілію Віницьку. Вже три місяці, як ця молода жінка працює в Державній податковій інспекції у м. Чернівцях на посаді головного державного ревізора інспектора відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб.
Ми вирішили поцікавитись: як прийняла донеччанку столиця Буковини та як їй працюється із чернівецькими підприємцями.

Пані Ліліє, як Вас зустріли Чернівці, які перші враження від міста, від людей?
– Повірте, що прийняти рішення при переїзд до іншого міста було непросто, це немов би вирвати із землі дерево,- дуже боляче з корінням. Але, в першу чергу, я думала про безпеку та майбутнє свого синочка… а вже потім про себе (як і кожна мати). Чесно скажу, що у мене були певні перестороги щодо Західної України, але коли запропонували – до Чернівців вирішила погодитись. Зараз рада, що доводиться працювати саме у Чернівцях, адже зовсім не відчуваю себе чужою.
Мабуть, я ще не все встигла побачити, – але перше враження,- місто дуже гарне та затишне, архітектура просто вражаюча, а люди – усі різні. Я не так довго працюю, але вже встигла поспілкуватись із багатьма підприємцями… Розмовляють по-різному: хтось українською, хтось російською, хтось суржиком, а хтось і… румунською. У Вас тут дуже поліетнічний край. Але це прекрасно, адже чим більше різних культур, тим багатщою є нація.
Розкажіть, як Вам працюється у Чернівцях?
– В принципі, робота податкового інспектора у Чернівцях нічим не відрізняється від роботи в ДПІ у Київському районі міста Донецька, але, варто зазначити, що навантаження на інспекторів тут трохи більше. У нас на дільницях підприємців було значно менше… Але, нічого, справляємось.

На Ваш погляд, чи є якісь особливості в роботі з чернівецькими підприємцями?
– Не хочу нікого образити, можливо, це моя суб»єктивна думка, але тут підприємцям трохи не вистачає відповідальності,- забувають своєчасно відзвітувати, сплатити. У нас таке,- рідкість… Але, загалом, такі ж як і у нас.
Хоча, ні, – у вас є своєрідне Чернівецьке «ноу-хау»,- представники підприємців. Тобто, коли одна людина обслуговує десятки, або навіть сотні підприємців, а вони їй за це сплачують. У нас такого немає, ніхто за примітивні звіти нікому гроші не сплачує, адже кожен інспектор може безкоштовно підказати як заповнюється звіт, є зразки на стендах… у Вас чомусь підприємці самостійно звітувати не хочуть. Цього я не розумію.

Чи плануєте Ви робити кар»єру у Чернівцях, про що мрієте?
– Чернівці мені сподобались, але найбільша моя мрія – повернутись у мирний український Донецьк. Це моя Батьківщина, і мені важко та боляче, коли боляче моїм землякам. Кажуть, якщо дуже чогось хотіти,- це обов»язково здійсниться. Я дуже – дуже цього хочу, і сподіваюсь на краще.

Розмову вела
завідувач сектору комунікацій Наталія Бальон

peredplata