В Чернівецькій області кандидат в порушення закону балотується як самовисуванець і від партії

В селі ІжівціСторожинецького району Чернівецької області чинний сільський голова одночасно балотується самовисуванцем на голову села та депутата районної ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», повідомляє спостерігач ОПОРИ. Незважаючи на заборону поєднування самовисування та висування від політичних партій, кандидат має можливість залишитись на посаді сільського голови або стати депутатом райради, оскільки терміни скасування рішення про реєстрацію вже минули.
ОПОРА встановила факт участі Анатолія Піцула у виборах Іжівського сільського голови в якості самовисуванця, та виборах до Сторожинецької районної ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» у територіальному виборчому окрузі №20. За словами голови Іжівської сільської територіальної комісії, Анатолій Піцул був зареєстрований 30 вересня останнім з трьох кандидатів на посаду сільського голови. Згідно інформації з сайту Центральної виборчої комісії, він був зареєстрований кандидатом до районної ради 1 жовтня.
Відповідно до п.5 ст. 35 Закону України «Про місцеві вибори», особа, з урахуванням вимог частини четвертої цієї статті, може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише шляхом самовисування.
Незважаючи на те, що порушення цієї норми єпідставою для скасування рішення про реєстрації, однак таке рішення можливе лишень за 18 днів до дня голосування (7 жовтня).
Голова Сторожинецької районної виборчої комісії Дмитро Балінов розповів ОПОРІ, що перевірити наявність висування кандидатом на вибори сільського голови при реєстрації Анатолія Піцула кандидатом до районної ради було неможливо, у зв’язку з тим, що інформація щодо кандидатів на місцях сільськими й селищними комісіями районній не передавалась.
Як повідомив громадському спостерігачу ОПОРИ Анатолій Піцул, балотуватися на сільського голову він вирішив в останній день, побачивши вже зареєстрованих кандидатів.
Голова Сторожинецької районної організації Політичної партії Блок Петра Порошенка «Солідарність» Іван Лосік у коментарі ОПОРІ розповів, що на момент реєстрації Анатолій Піцул був впевнений, що законом не забороняється балотування самовисуванцем на сільського голову та на депутата райради від політичної партії, а в самій Іжівській сільській територіальній виборчій комісії зауважень до кандидата під час реєстрації не виникало.
У свою чергу, голова Сторожинецької районної організації ВО «Батьківщина» Катерина Гуцуляк повідомила, що уповноважена особа партії вже звернулася до Сторожинецької районної виборчої комісії із скаргою та отримали відповідь, з якою будуть звертатися до суду з метою скасування рішення про реєстрацію Анатолія Піцула у виборах на голову села та на депутата районної ради.

peredplata