Територіальним громадам Буковини пропонують власне ФМ-мовлення

7 червня, голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук зустрівся з представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернівецькій області Любов’ю Нечипорук та обговорив шлях реалізації проекту «Мовлення громад на основі малопотужного ФМ-мовлення», який реалізовує Національна рада. Впровадження малопотужного ФМ-мовлення передбачає виділення частот в діапазоні 87,5-108 МГц для телерадіоорганізацій територіальних громад (громадських ТРО).

Мовлення на виділених частотах у межах цього діапазону здійснюватиметься громадою, для громади й про громаду. «Саме гіперлокальний контент є однією з особливостей проекту «Мовлення громад», – відзначила Любов Нечипорук. – Таке мовлення підпорядковуватиметься принципам суспільного мовлення, проте слугуватиме конкретній територіальній громаді, аніж всьому суспільству».

Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук запевнив, що крайова влада докладатиме зусиль для того, що забезпечити територіальні громади ФМ-мовленням, адже цей важливий проект впливатиме на розвиток громади як окремої територіальної одиниці.

Для сприяння впровадженню проекту мовлення громад порядок ліцензування їх мовників відбуватиметься за спрощеною процедурою – поза конкурсом та на основі принципу «одна громада – один мовник». Громади, крім трансляції власного програмного продукту, можуть мати право транслювати одну з програм Суспільного мовника, а також програмний продукт, виготовлений в кооперації з іншими мовниками громад.

«Малопотужні ФМ-радіостанції можуть вирішити проблему оповіщення й інформування в разі надзвичайних ситуацій, – відзначила представник Національної ради. – Оскільки радіосигналом передбачається охопити території малих населених пунктів, де наразі недостатнє, або й зовсім відсутнє, покриття».

Редакції проводового радіомовлення можуть звертатися до Національної ради із заявою про прорахунок ФМ-частоти для передавачів малої потужності.

peredplata