За 2015 рік в Чернівецькій області видано 133 кредити на впровадження енергозберігаючих заходів на суму понад 2 млн. грн.

7 червня 2016 року відбулась прес-конференція начальника управління інфраструктури обласної державної адміністрації Володимира Трепка щодо стану енергоефективності та перспектив розвитку альтернативної енергетики на Буковині.

Як повідомив посадовець, основними галузями альтернативної енергетики є біоенергетика, вітроенергетика, сонячна енергетика, гідроенергетика, гідротермальна енергетика, енергія довкілля. «Нині Чернівецька область використовує здебільшого потенціал біоенергетики, більшість заходів в сфері енергоефективності спрямовані саме на заміщення природного газу біомасою (відходи сільського, лісового господарства та технологічно пов\’язаних з ним галузей промисловості, а також органічна частина промислових та побутових відходів)», – зазначив Володимир Трепко. Так, в 2015 році за рахунок коштів місцевих бюджетів було здійснено перехід на використання альтернативних джерел палива

в 17 бюджетних установах області. Після виконання робіт на зазначених об’єктах орієнтовне скорочення споживання природного газу за опалювальний період складе близько 700 тис. м3.

Начальник профільного управління також поінформував, що у 2015 році за кошти інвесторів переведено 3 об’єкти бюджетної сфери на універсальні модульні автоматизовані котельні, які працюють на твердому паливі з швидковідновлювальних джерел енергії, що дозволить скоротити споживання природного газу на 350 тис.м3 в рік. Орієнтовна сума залучених коштів інвесторів для проведення зазначених робіт в 2015 році становить близько 8,2 млн. грн.

На другому місці за своїм енергетичним потенціалом в області серед альтернативної енергетики є сфера гідроенергетики. Так, на території області розташовані 2 об’єкти, зокрема: міні-ГЕС в селі Яблуниця Путильського району та продовжується будівництво міні-ГЕС в селі Сарата цього ж району.

Разом з цим, Володимир Трепко акцентував увагу на державній підтримці впровадження енергозберігаючих заходів, а саме стану видачі «теплих кредитів». «В 2015 році в області видано 133 кредити на впровадження енергозберігаючих заходів на загальну суму 2508,138 тис. грн., зокрема сума відшкодування частини відсоткової ставки з обласного бюджету складає 27,375 тис. грн.», – зауважив посадовець.

Також з метою залучення іноземних кредитних коштів

МКП «Чернівцітеплокомуненерго» підписано угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про співпрацю щодо проекту модернізації систем теплопостачання м. Чернівці на суму 10 тис. євро. та договір гранту на суму 4 тис. євро на реалізацію проекту «Модернізація інфраструктури централізованого теплопостачання в м. Чернівці».

Для модернізації міської мережі водопостачання м.Чернівці підписана угода з Урядом Німеччини на фінансування реконструкції систем питного водопостачання м. Чернівців шляхом надання кредиту у розмірі 17 мільйонів євро через німецький банк розвитку KfW.

peredplata