Україна повинна готуватися оголосити війну – Горбулін

Україна повинна готуватися оголосити війну - ГорбулінУкраїні потрібно готуватися до того, що Європа скоріше за все зніме санкції проти Росії, ніж розв\’яже Кремлю руки в вирішенні питання окупованих територій України.

Про це в своїй статті на ZN.ua пише радник президента України Петра Порошенка, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

На його думку, Україні в цьому випадку чекає дуже важка боротьба, в тому числі, в економічній сфері – тут слід підготуватися до радикальних кроків.

Наприклад – розглянути можливість введення надзвичайного економічного стану (особливо якщо конфлікт перейде в активну форму), а також розширити пакети економічних санкцій.

Крім того, пише Горбулін, слід ввести прямі обмеження щодо агентів економічного впливу РФ в Україні (за даними ЗМІ, кожне 8-е з 200 найбільших українських підприємств контролюється російським капіталом).

– А також у разі радикалізації конфлікту ми повинні бути готові до різких, непопулярним, але необхідним крокам: до введення воєнного стану на всій території України і оголошенню стану війни. Уже зараз вимагають законодавчого визначення статусу неконтрольованих територій в якості окупованих – не можна продовжувати робити вигляд, що все добре і нічого не відбувається. Необхідно уточнення законодавчого поля в частині можливості позбавлення бойовиків і сепаратистів громадянства України. Це абсолютно відповідає загальносвітовим тенденціям, і не варто цим нехтувати, – підкреслив експерт.

Джерело

peredplata