ОПОРА розпочинає у Чернівецькій області спостереження за призначеними виборами

ОПОРА розпочинає у Чернівецькій області спостереження за призначеними виборамиЧернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА розпочинає спостереження за виборами Президента та за виборами Чернівецького міського голови. Вибори повинні відбутись з максимальним дотриманням процедур, закону, міжнародних стандартів, інакше їх результати будуть поставлені під сумнів частиною суспільства. ОПОРА сподівається на активну участь у спостереженні мешканців міста та області, а також на сприяння та співпрацю з боку правоохоронних органів та усіх суб’єктів виборчого процесу.
25 травня відбудуться позачергові вибори Президента України, згідно з постановою Верховної Ради \”Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів президента України\”. Окрім того, 27 лютого ВРУ підтримала призначення позачергових виборів міських голів на 25 травня 2014 року, зокрема, вибори мають пройти і у Чернівцях.

Разом зі стартом виборчих перегонів Громадянська мережа ОПОРА розпочала масштабну кампанію моніторингу за виборами Президента. Вже з перших днів процесу 150 довготермінових спостерігачів стежитимуть за перебігом кампанії у всіх регіонах, у Чернівецькій області працюватимуть 4 довготермінових спостерігачі. У день голосування організація мобілізує 2000 активістів по всій Україні для здійснення паралельного підрахунку голосів на основі статистичної вибірки та якісного спостереження.

ОПОРА сподівається на активну участь у спостереженні активних громадян, для залучення яких на сайті ОПОРИ розміщено відповідну форму реєстрації – http://oporaua.org/news/4400-opora-rozpochala-monitoryng-vyboriv-prezydenta. Станом на ранок 07 березня вже зареєструвалося 800 бажаючих долучитися до спостереження, з них 26 мешканців Чернівецької області.

ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.

Окрім того, ОПОРА разом з іншими громадськими організаціями контролюватимуть хід та максимально сприятимуть повноцінній реформі виборчого законодавства. Адже діючі Закон «Про вибори Президента України» та Закон «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» потребують удосконалення задля уникнення зловживань під час виборів, забезпечення прозорості процесу, ефективна робота виборчих комісій, рівність можливостей кандидатів.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2014 році під час проведення позачергових виборів Президента України мережа ОПОРА реалізує кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування на основі репрезентативної вибірки.

peredplata