На Буковині відзначають Міжнародний День Дністра

На Буковині відзначають Міжнародний День Дністра У рамках відзначення Міжнародного Дня Дністра сьогодні, 8 липня, в обласній державній адміністрації відбувся діалог представників органів виконавчої влади, громадських організацій та засобів масової інформації, під час якого розглянуто питання управління водними ресурсами, шляхи до покращення екологічного стану Дністра, роль засобів масової інформації у процесі формування екологічно-орієнтованого світогляду.

Йшлося, зокрема, про сучасний екологічний стан річки Дністер, проблеми засмічення водоохоронних зон твердими відходами, природоохоронні та екологічні акції в басейні Дністра, роль популяризації туристичної привабливості річки.
Серед учасників діалогу – керівники Дністрово-Прутського басейнового управління водних ресурсів, Державної екологічної інспекції в Чернівецькій області, обласного управління охорони навколишнього природного середовища, управління інфраструктури та туризму обласної державної адміністрації, Чернівецького обласного центру гідрометеорології, представники громадської організації “Буквиця”, Агенції економічного розвитку та транскордонної співпраці, засобів масової інформації області. Як відзначив начальник Дністрово-Прутського Басейнового управління водних ресурсів Ян Дзюба, ідея святкування Дня Дністра в Україні полягає в тому, щоб нагадати усім мешканцям басейну про культурну і природну цінність унікальної річки, про традиції корінних жителів виявляти турботу та бути відповідальним за природне багатство, яким володіє Дністер.
Міжнародний День Дністра святкуватиметься 9 липня. Рішення про його відзначення було прийнято на засіданні Басейнової Ради Дністра минулого року в Тернополі. У рамках відзначення Міжнародного Дня Дністра водогосподарськими організаціями заплановано низку заходів на території семи областей басейну річки – Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької, Вінницької та Одеської областей, зокрема конкурси легенд та розповідей про Дністер, дитячі фестивалі, конференції, круглі столи, екологічні заходи із впорядкування джерел та очищення берегів річок. Дністрово-Прутським басейновим управлінням водних ресурсів проведено роботу із встановлення інформаційних стендів на річці Дністер на території Чернівецької області – біля Хотинського замку, іхтіологічного заказника місцевого значення в селі Берново Кельменецького району та в районі Новодністровського причалу у місті Новодністровськ. 9 липня на Дністровському водосховищі відбудуться змагання з греблі на байдарках серед учнів Новодністровської спецшколи.
Довідка. Дністер є однією з найкрасивіших річок Європи, другою за розмірами водною артерією України. Протікає територією Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Хмельницької, Вінницької та Одеської областей, а також територією Молдови. Ріка витікає з Карпат і протікає вздовж південної частини Тернопільської області протягом 215 км. Дністер має довжину 1362 км (600 км з них тече Молдовою), починається на Львівщині та впадає у Дністровський лиман на південному заході від Одеси. Найбільші притоки: Стрий, Лімниця, Свіча, Бистриця, Стрипа, Серет, Збруч та Смотрич, а всього їх кількість сягає 380-ти. Глибини Дністра від 2-х до 4-х метрів. Дністер і його долина є унікальною природною пам’яткою, адже у своїй середній течії він формує надзвичайно мальовничу долину-каньйон. Глибина врізання від 60 до 130 м, із стрімчастими схилами в увігнутих ділянках меандр.
Прес-служба ОДА

peredplata