Кір залишається однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку в усьому світі

Кір залишається однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку в усьому світі

Кір – це гостре вірусне захворювання людини з групи інфекцій, що мають повітряно – краплинний механізм передачі.

Інфікуватись вірусом кору можна під час розмови, при кашлі, чханні. Поза організмом людини збудник нестійкий і гине протягом 2-х годин.

Інкубаційний період (момент від потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання) триває в середньому 9 – 17 днів.

Джерелом інфекції є хвора людина з останніх двох днів інкубаційного періоду до п′ятого дня після появи висипу.

Проявом хвороби є підвищення температури, нежить, кон′юнктивіт та дрібно – плямистий висип, який має низхідний характер. Після перенесеного захворювання можуть виникати ускладнення у вигляді пневмонії (запалення легенів), стоматиту (запалення слизової оболонки рота), менінгіту (запалення мозкових оболонок), енцефаліту (запалення мозку).

Сприятливість до кору висока. Практично всі діти та дорослі, які не мають імунітету до кору, навіть при нетривалому контакті із хворим, інфікуються.

Найбільш дієвим засобом захисту проти кору є імунопрофілактика. Невакциновані діти раннього віку та вагітні жінки підлягають найвищому ризику захворювання на кір та розвитку ускладнень, включаючи смертельний результат.

Низькі рівні охоплення плановим щепленням в Україні дітей, зокрема, проти кору можуть призвести до ускладнення епідемічної ситуації.
При появі перших ознак захворювання необхідно обмежити контакт хворого з іншими членами родини, викликати лікаря. Непотрібно займатись самолікуванням.

peredplata