Нижньостанівецький психоневрологічний інтернат: лікують чи катують?

Нижньостанівецький психоневрологічний інтернат: лікують чи катують?

Нещодавно у ЗМІ з`явилася інформація про те, що в Нижньостанівецькому психоневрологічному інтернаті підопічних утримують у складних нелюдських умовах.

22 грудня 2017 року представники Уповноваженого з прав людини в Чернівецькій області на чолі з лідером обласної громадської організації «Захист» Богданом Бойком завітали до інтернату з неплановою перевіркою. І те, що вони там побачили, їх неприємно вразило.

Нижньостанівецький психоневрологічний інтернат: лікують чи катують?

– Нижньостанівецький будинок інтернат увійде в історію як такий, де катують холодом людей, змушують їсти несмачну їжу, – саме таким був висновок Богдана Бойка та представників омбудсмена після раптового візиту до інтернату.

У цьому психоневрологічному будинку-інтернаті перебуває майже дві сотні осіб, переважна більшість з них – недієздатні. У кожного з підопічних – своя сумна історія життя.

Під час перевірки в інтернаті виявлено численні порушення. Найперше, що вразило всіх – температура в приміщеннях була такою, як і на вулиці, тому що вікна в будівлі незасклені.

– Склалося враження, що людей катували, бо інакше, як ще пояснити приміщення з незаскленими вікнами?
– каже Богдан Бойко. – Напівроздягнені, голодні вихованці інтернату перебували у кімнаті з вибитими шибками, сиділи на холодних лавах. Деякі з них просто лежали на підлозі.

Нижньостанівецький психоневрологічний інтернат: лікують чи катують?

Нижньостанівецький психоневрологічний інтернат: лікують чи катують?

Працівники інтернату все це категорично заперечують та намагаються виправдати себе. Керівник закладу запевняє, що на зауваження вже зреагували і виправили всі недоліки. А те, що побачив правозахисник Богдан Бойко зі своєю командою в грудні минулого року, – просто прикра випадковість. Як і те, що бутлі з водою раніше стояли в кімнаті санітарок і втамувати спрагу підопічні могли лише з їхнього дозволу.

На теперішній час журналістів до закладу пускають лише в певні приміщення, щоб (за поясненням дирекції) не порушувати прав пацієнтів. Кімнати, які показують, – прибрані, ліжка застелені.

Щодо звинувачення в триманні хворих в ізоляторі під замком директор Нижньостанівецького психоневрологічного інтернату Микола Харин пояснює так:

– Збудження сталось, наприклад, вночі, викликали лікаря, до приходу лікаря підопічний може навіть очі комусь виколоти. Ми були змушені на час до приїзду лікаря тримати його в цій кімнаті.

На початку січня цього року фахівці Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації здійснили перевірку у Нижньо-Станівецькому психоневрологічному будинку-інтернаті. Що ж змінилося з того часу?

Адміністрацією будинку-інтернату було усунуто низку недоліків, про які усно інформували представники Уповноваженого з прав, – зазначає директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації в Чернівецькій області Віталій Савкін. – Зокрема, у всіх житлових корпусах та корпусі денного перебування встановлено кулери з питною водою та надано необхідний посуд. Також у житловому корпусі демонтовано металеві двері, а розбите вікно замінено на металопластикове, кімнату для відпочинку обладнали дерев`яними лавицями. У корпусі денного перебування з вікон знято дерев’яні перегородки та забезпечено відповідний контроль за вчасною заміною скла на вікнах, якщо вони пошкодженні інтернатівцями під час перебування в цьому корпусі. Здійснено генеральне прибирання та побілку вуличної вбиральні на території установи. Окрім цього, у корпусі денного перебування додатково встановили декілька телевізорів, а також придбали книги.

Щодо утримування хворих у холодних приміщеннях Віталій Савкін розповів про виконані роботи з ремонту газової котельні.

Відповідно до плану заходів проведено капітальний ремонт газової котельні. У будинку-інтернаті система опалення централізована і знаходиться в доброму стані, тому нарікання на холодні приміщення, в яких перебувають підопічні, – безпідставні, оскільки температурний режим дотримується відповідно до норм. Зараз в житлових кімнатах температура повітря – від +20 С і вище, а в корпусі денного перебування – від +16 С до +18 С, – каже чиновник.

Представник департаменту соціального захисту населення Альона Андрєєва під час візиту до закладу пообіцяла здійснити фінансову перевірку. Зокрема, щодо використання 25% пенсій підопічних психоневрологічного будинку-інтернату у 2017 р., які згідно з фінансовою звітністю закладу використали на закупівлю цигарок, продуктів харчування, подарунків, палива, передплату періодичних видань тощо.
За словами Віталія Савкіна згідно із списками на роздачу цигарок одному підопічному видається від 10 до 25 пачок на місяць, в середньому – 18 пачок на місяць на 1 підопічного або 0,6 пачки на 1 день на 1 підопічного.

З метою покращення умов проживання для мешканців інтернату з обласного бюджету було виділено 788 тис. гривень для заміни дерев\’яних вікон на енергозберігаючі металопластикові.

За наслідками моніторингового візиту уповноваженого з прав людини, директор установи видав низку наказів про притягнення до дисциплінарної відповідальності та звільнення з посад співробітників інтернату. Зокрема, звільнено молодшу медичну сестру (санітара-супроводу), оголошено чотири догани: кухарю, старшій медичній сестрі, соціальному працівнику та молодшій медичній сестрі (санітарці-прибиральниці).

Але чи ситуація у закладі зміниться після виправлення недоліків та звільнення працівників, покаже час.

Наталія Демчук

peredplata