Вашківська переберія відмовилась від маланкування у Чернівцях 12 січня

Маланки не буває 12 січня

Цьогорічний фестиваль Маланок у Чернівцях з якогось дива хтось призначив на 12 січня. Бо це неділя і це комусь зручно. А хто не погоджується з тим, коли і де має бути Маланка, то нехай собі їде у Вашківці на Василія 14 січня. Там з діда-прадіда, з часів татарів і дівчини Анни, з часів старої Австрії і ЗУНРУ, з часів нацистської Німеччини і фашистської  Румунії, з часів безбожників більшовицького Союзу і Незалежної України Маланка була на Старий Новий рік. І ніхто з цим не міг дати ради. Була, є і буде. Нехай там собі як знають, а Переберія у Вашківцях буде. Не у Чернівцях, а у Вашківцях.

Зранку, 14 січня, на Василія, на Гнатишиному Куті і на Долішньому Куті будуть ходити перебрані. Вони творили і творять українську історію та культуру. А тим ідіотам чи ідіоткам, які Маланку до Василія святкують у Чернівцях, нехай пір’я в горлі виросте. Бо недобру справу роблять.

Кому це треба? Питаємо у Вашківського голови Миколи Перча:

— А чи я знаю, хто за цим рішенням стоїть? – каже голова. – У нас Маланка була, є і буде на Василія. І ніхто до Чернівців не поїде. Приїжджайте на Переберію до Вашківців 14 січня.

Отакої. Основа, на якій зародився фестиваль «Маланка-фест», – «Вашківська переберія» категорично відмовилася від маланкування у Чернівцях 12 січня. Бо, незважаючи на тих, хто таку ідіотську річ тепер придумав і хоче її втілити, вашківчани притримуються споконвічних українських традицій: якщо Маланка на Василія, то вона тоді й повинна бути. Інакше не бути ні нашій культурі, ні традиції, ні нації, ні державі.

Петро Кобевко

peredplata