Війна… А президент Зеленський в «омані»

Напередодні Різдва Христового у світі почалися активні бойові дії, які можуть призвести до початку третьої світової війни.
Так, 3 січня американські збройні сили в Іраку знешкодили іранського генерала Касема Сулеймані.
Відразу парламент Іраку проголосував за виведення американських військ зі своєї території.
Їх там налічується не менше 5 000.
З іншого боку, Іран висловив погрози стосовно можливості ракетних ударів проти американців. Також оголосив, що виходить з ядерної угоди, яку було укладено у 2015 році.
Далі, саме 7 січня на Різдво Іран випустив більше 10 ракет по американських базах поблизу іракського міста Аль-Асад.
Удару завдано іранським корпусом вартових ісламської революції (КВІР). Далі Тегеран попередив США про більш нищівні удари в разі нової агресії. Також корпус вартових ісламської революції заявив, що завдасть ударів по будь-якій державі, котра у регіоні допомагатиме Америці.
Натомість президент США Дональд Трамп запевнив, що завдасть удари по 72-х мішенях в Ірані.
Під час похорону Сулеймані у його рідному місті Кермані зібралося не менше 1 мільйона іранців. Сталася тиснява, у якій загинуло 56 людей, більше 200 травмовано. Керівники КВІР, виступаючи на мітингу, закликали відомстити США і знищити Ізраїль. Парламент Ірану підтримав гасла «Смерть Ізраїлю» та «Помста США» і виділив додаткові кошти на асигнування КВІРу для ведення бойових дій проти військових баз Америки.

Зеленський в Омані? Чи в «омані»?
Дуже дивним інформаційним приводом став візит президента Володимира Зеленського до Оману. Спочатку говорили, що Новий рік він зустріне у резиденції президентів у Гуті. Потім піде кататися на лижах у Буковелі. І ніби сніг на голову, швидше пісок, – тільки 5 січня «знайшли” нашого президента в Омані. Це країна південніше від Ірану. Чи то він там відпочиває у готелі за 4000 доларів у добу? Чи то він там має якісь неофіційні, неформальні, ознайомлюючі візити?..
Досі не все і не всім зрозуміло, яким чином і чому президент України появився в омані саме тоді, коли у цьому регіоні розпочалися конфлікти між США та Іраном.
Наш власний кореспондент у Брюсселі Ростислав Демчук спробував з’ясувати ситуацію так, як він її бачить.
– Візит Зеленського носив неофіційний і не форматний, ознайомчий характер, – пише у ФБ Ростислав Демчук.
Справа у тому, що 80-літній султан Оману Кабус бін Саід останні роки уникає будь-яких офіційних зустрічей через хворобу на рак. Він проходив обстеження і лікування у Бельгії, у Королівській клініці, яка знаходиться у Брюсселі. І тільки сьогодні, 7 січня вилетів до Оману, аби разом з парламентом і міністрами визначитися з правонаступником престолу. Бо дітей у султана нема.
У зв’язку з хворобою султана усі міжнародні зустрічі проводить від його імені міністр Юсуф бін Аляві бін Абдалла. Він відповідальний за закордонні справи Оману. З ним і зустрічався наш президент.
У зв’язку з цим варто зауважити, що Оман і міністр Юсуф бін Аляві бін Абдалла виступають у ролі посередників між США та Іраном.
Раніше Оман був фаліцитетором (посередником і комунікатором) в кризових ситуаціях міжнародних стосунків як Катарське ембарго, ситуація в Іраку, конфлікт Ізраїлю і Палестини, війна у Сирії. Сам міністр у цих ситуаціях відігравав важливу роль. І саме з ним відбулося знайомство президента України Володимира Зеленського.
Хоч Ростислав Демчук повідомив деталі візиту, про які зовсім не знали в Україні, все ж постає питання: чи випадковий візит в Оман президента Зеленського саме у цей час?

Аварія українського лайнера у Тегерані. 176 загиблих
Під час розгортання конфлікту між США та Іраном Америка вжила превентивних заходів щодо повітряного простору у районі бойових дій. Саме у цей час вдосвіта, 8 січня, після зльоту з міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні зазнав аварії літак Боїнг-737 авіакомпанії МАУ, який здійснював рейс Тегеран-Бориспіль. На борту було 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Загинули всі. При падінні літака пожежа була настільки велика, що врятуватися не міг ніхто.
Чи пов’язана авіакатастрофа з конфліктами США та Ірану, покаже розслідування і час.
Президент Зеленський висловив співчуття з приводу загибелі пасажирів та екіпажу літака, перервав свою поїздку до Оману і терміново повернувся до Києва. Кажуть, що за президентом до Оману вилетів приватний літак Віктора Медведчука.
Поки Зеленський летить до Києва, у Тегерані з’являються і зникають повідомлення про авіакатастрофу українського лайнера.
Відразу посольство України у Тегерані заявило, що версія теракту чи ракетної атаки виключається. А літак розбився внаслідок аварії двигуна через технічні причини.
Через три години інформація про аварію з сайту посольства зникла.
З’явилася інформація про загиблих, з яких країн вони походять
Іран – 82
Канада – 63
Україна – 2+9 (екіпаж)
Швеція – 10
Афганістан – 4
ФРН – 3
Велика Британія – 3
Всього 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. А квитків було придбано 168. Виходить, що хтось з пасажирів на рейс Тегеран-Бориспіль не з’явився.
Чи це було випадково, чи ні, покаже час і розслідування.
Петро Кобевко
За матеріалами світових інформагенцій
Р.S. Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає про військові дії, які тривають на території Іраку та Ірану.
– Іран атакував американські бази в Іраку. США готуються до відповіді. Названо 72 об’єкти, по яких завдасть удар ВПС США.
У ніч на 8 січня кілька американських військових об’єктів в Іраку піддалися обстрілу. З території Ірану було випущено 17 балістичних ракет. Дві з них не вибухнули. 80 людей загинуло. Відповідальність за атаки взяв на себе Корпус вартових ісламської революції КВІР.
Атака Ірану стала відповіддю на вбивство американцями Касема Сулеймані. Глава МЗС Ірану Джавад Зафір зазначив, що ракетний обстріл з боку Тегерану – самооборона, виконана відповідно до ст. 51 статуту ООН.

peredplata