За що платити вдруге?

«Мене змушують платити вдруге за вже виконані нещодавно роботи з виготовлення документів на право власності на земельну ділянку, – крик душі мешканця Чернівців з Першого Залізничного провулку Володимира Федоровича Цьомка. – Справа в тім, що земельна ділянка разом з будинком (всього 0, 06 га) була оформлена на мою дружину – Октавію Прокопівну. Аби мати всі належні документи, ми з нею звернулися до департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради з заявою про надання дозволу на виготовлення технічної документації, і нас скерували до проектної організації, що по вулиці Сімовича. За послуги довелося заплатити немалу для нас, пенсіонерів, суму – 975 гривень. Були вже виконані всі вимірювання, і згодом треба було забрати документи. Та сталося нещастя – дружина померла. Через півроку я, як і належить за законом, взявся за переоформлення документів на право власності на майно та земельну ділянку. У проектній організації нічого не віддали, як лишень почули про смерть дружини – зі слів тамтешніх працівників, треба замовляти все спочатку… Тому, отримавши дозвіл на виготовлення документації, я знову звернувся до тієї ж проектної фірми по вулиці Сімовича, надіючись на те, що вдруге з мене гроші, ймовірно, не візьмуть – адже виїжджати на місце мого проживання вдруге не потрібно – лишень проставити замість «Октавія Прокопівна» – «Володимир Федорович». У мене ж нічого не змінилося – і хата стоїть, як стояла, і земельна ділянка не збільшилася. Коли ж почув, що це вартує 750 гривень – руки опустилися. Звідки мені їх взяти? Ще й операцію недавно переніс, довелося навіть позичати грошей…Чому ці організації знущаються з людей? І чому мені не повернули документи на ім’я покійної дружини, за які я заплатив?»

Директор ДП «Чернівецький геоінфоцентр» Олена Валентинівна Маніліч:
– У зв’язку з тим, що Володимир Федорович Цьомко став правонаступником спадщини, що була оформлена на дружину, він має звернутися знову до міської ради з заявою про надання дозволу на виготовлення проектної документації на земельну ділянку. Якщо у нього є необхідний пакет документів і у департаменту містобудівного комплексу нема заперечень, він видає дозвіл на виготовлення цієї документації у ліцензійних проектних організаціях, не обов’язково у нас. А документи, що були виготовлені на ім’я його покійної дружини до уваги вже не беруться – вона мала право забрати їх лише сама. Нам тепер треба вилучати з бази даних документи на її ім’я, а вводити ім’я Володимира Федоровича, як нового власника. А послуги – платні, ми маємо кошторис, і вже запропонували цьому чоловікові меншу (?!) плату, ніж ми беремо за такі послуги.
У департаменті містобудівного комплексу (управління земельних ресурсів) кажуть, що й справді не зрозуміло, чому проектна організація править таку велику суму – адже фахівцям не треба ще раз виїжджати та здійснювати вимірювальні роботи. А ще обіцяли допомогти пришвидшити процес оформлення необхідних документів. Звертатися можна до управління (вул. Б. Хмельницького, 64А, тел. 52-34-38).

Підготувала Наталія Брянська

peredplata