Послуги ветеринарної служби на Буковині у проекції 3D

3 квітня 2013 року відбулося засідання круглого столу на тему: «Послуги ветеринарної служби у проекції 3D». Ініціатива суб’єктів господарської діяльності, які працюють на ринках міста, реалізована Чернівецьким міським Центром захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу. Проекція 3Д була визначена не випадково, так як до участі були залучені представники ветеринарної медицини, представники дирекцій продуктових ринків, підприємці.

31 жовтня 2012 року Міністерство аграрної політики та продовольства України видало Наказ № 666 \”Про затвердження розмірів плати за послуги з питань ветеринарної медицини, захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, які надаються органами та установами, що входять до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби\”, який, з однієї сторони, уніфікував відповідні тарифи по всій території України, але в той же час суттєво збільшив їх розмір. У своїй чинній редакції Наказ № 666 збільшував фінансове навантаження на бізнес у два-чотири рази, що не могло не позначитись на зростанні цін для кінцевого споживача сільгосппродукції.

Громадські організації, бізнес-спільноти, Асоціації аграріїв та сільгоспвиробників, одразу після вступу в дію Наказу № 666, розпочали діяльність спрямовану на зниження необґрунтованих тарифів, а також на упередження його негативних наслідків.

В результаті спільних звернень і дій 26 березня набув чинності новий Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 96 від 13 лютого 2013 року, яким затверджено ЗНИЖЕНІ розміри плати за послуги з питань ветеринарної медицини, захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, які надаються органами та установами, що входять до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.

Окрім знижених тарифів, введено плату за послуги, що надаються уповноваженими (офіційними) лікарями ветеринарної медицини на м’ясопереробних, рибопереробних та молокопереробних підприємствах, а також на підприємствах гуртового зберігання необроблених харчових продуктів тваринного походження на погодинній основі. Ця норма є особливо важливою для сектору роздрібної торгівлі, в якому плата за послуги ветеринарних лікарів відповідно до обсягів контрольованої продукції (які дуже великі) була б невиправдано високою.

Керівники ринків висловлювали певні претензії до діяльності ветслужби, але свої дії представники ветеринарних установ обґрунтовували виконанням норм діючого законодавства.

Про це повідомив голова правління Чернівецького міського Центру захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу Ігор Кухарчук.

peredplata