ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ СКАСУВАННЯ ШТРАФІВ ЗА КРЕДИТИ ЖИТЕЛЯМ ЗОНИ АТО

Для скасування штрафів і пені за кредити жителям зони АТО банки не повинні вимагати сертифікати про форс-мажорні обставини (тобто обставини непереборної сили). Це роз\’яснено Нацбанком у листі від 5 листопада 2014 № 18-112 / 64483.
Ст. 2 Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» встановлено заборону нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними договорами та договорами позики в період проведення АТО громадянам України, які зареєстровані і проживають або переселилися в період з 14 квітня 2014 з населених пунктів, визначених Кабміном, де проводилась АТО, а також юридичним особам та ФОП, які здійснюють (здійснювали) свою господарську діяльність на території цих населених пунктів. Банки зобов\’язані скасувати пеню і штрафи, нараховані на основну суму заборгованості за кредитними договорами та договорами позики в період проведення АТО.
Періодом проведення антитерористичної операції вважається час з 14 квітня 2014 до дати набрання чинності Указу Президента України про завершення антитерористичної операції або військових дій на території України.
Банки повинні встановлювати місце проведення господарської діяльності юридичної особи, ФОП на основі даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізосіб-підприємців, а місце проживання клієнта – фізособи – на основі даних, зазначених у поданих клієнтом офіційних документах або засвідчених в установленому порядку їх копій. Отримані дані банки зіставляють з Переліком населених пунктів, на території яких здійснювалась АТО, затвердженим розпорядженням Кабміну від 30 жовтня 2014 № 1053-р.
Банки не мають права вимагати від клієнтів будь-які інші документи.
Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Зоя ФЕДИК

peredplata