Ольга Мацюпа: “Карпатський раж”

.В основі вистави п’єса сучасної драматургині Ольги Мацюпи «Екологічна балада».

Ідея п’єси виникла у авторки під час її подорожі в гори та безпосередньо підйому на Чорногору у серпні 2014 року. Тоді був Іловайський котел на Донбасі, а місцеві жителі з жахом розповідали драматургині, що українські бізнесмени-мафіозі знищують ліси. Для режисера це спроба нагадати суспільству засобами театру, що збереження рідної  землі, української природи, карпатського лісу, зокрема, рівноцінне захисту самої України, яку наші воїни сьогодні мужньо захищають від російського агресора.  

Нова українська драма не тільки емоційно бентежить серця українців, а торкається надважливих буттєвих питань, таких як питання життя і смерті, війни і миру. Текст п’єси, написаний гуцульською говіркою, повертає нас до своїх витоків, нагадує про себе справжніх.   У виставі йдеться про вирубку Карпат. Про війну. Про героїв,  які боронять нашу країну від ворога та про тих, хто наживається на війні. Про втрату контролю у боротьбі людського та звіриного. Про жагу людини до всього безмірногов передчутті можливих апокаліптичних наслідків. Режисер-постановник вистави – випускник Київського театрального інституту імені І.Карпенка-Карого (майстерня Тамари Трунової) – Дмитро Леончик.

 Він також займався музичним оформленням вистави.  Художниця-постановниця — Євгенія Нагнибіда. Консультант з музичного оформлення – Володимир Шнайдер.   У ролях: заслужена артистка України Лариса Попенко, Андрій Топорівський, Валентин Багуляк, Мар’яна Тимчишин, Анна Малиш, Назарій Кавулич, Ольга Кільчицька-Дудка, Вадим Глазнєв, Петро Мегера, Роман Фестрига, Степан Рихло  

Прем’єра запланована 21 травня о 17:30. А також 22 та 28 травня в той самий час.

peredplata