Виставка «Різдвяні мрії»

Виставка «Різдвяні мрії», присвячена зимовій порі року та святам, відкрилася у Чернівецькому обласному художньому музеї. Експозицію склали твори образотворчого мистецтва з колекції закладу та приватних збірок авторів.
 На нинішній виставці презентовано 41 твір, написаний 31 автором упродовж 1970 – 2023 років.
 Центральне місце в експозиції займають твори на тему Різдва та його традицій. Дбайливо збережені давні звичаї вітальних обходів в Україні – колядування, маланкування – яскраво представлені в творах Олександра Гармидера, Павла Пушкарьова, Тетяни Хоменко.
 Широко представлений пейзажний жанр, який розкриває тему зимової пори з усіма її характерними ознаками. Митці відтворюють реальні місця, зображують засніжені дахи сільських й міських будівель, вулиці, гори, ліси. Відчути себе у царстві снігу допомагають мальовничі пейзажі Сергія Шишка, Еллаїди Нейман, Олександра Літвінова, Володимира Теута, Оксани Мартинюк, Юрія Кирилюка, Ігоря Талалая, Ігоря Хілька, Богдана Макаренка тощо.
Цікаво подана зимова природа, що виступає у якості тла, у портреті талановитого чернівецького художника Фелікса Мішина, виконана не менш відомим митцем Іваном Клецем.
Художникам вдається відтворити атмосферу холодних зимових днів, використовуючи обмежену гаму кольорів: білих, біло-сірих, біло-синіх. В своїх творах автори талановито та майстерно передають кольорові зіставлення, світлотіньове моделювання. Деякі художники поєднують традиційні прийоми з новаторськими пошуками.
 
 
 
 
 

peredplata