ЄС затвердив сьомий транш фінансової допомоги Україні…

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Розмір сьмого за рахунком траншу фінансової допомоги, від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України, становить 500 млн євро. Причому усе відбулось без звиклих перфоменсів Угорщини, яка досить часто у попередні рази блокувала подібні рішення. Цього разу міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто поводив себе адекватно, як і усі інші його колеги з країн ЄС.
За словами Верховного представника ЄС у закордонних справах Жозепа Баррозу ці кошти Україна може витратити і на закупівлю зброї та амуніції — але Україна має про це поінформувати країни Європейського Союзу.
Під час підсумкової прес-конференції, яку проводив Жозеп Баррозу, у нього запитали і про позицію Німеччнини, яка зволікає з поставками танків Leopard II. Звісно, що Рада ЄС не може у таких питаннях тиснути на Берлін, але пан Баррозу запевнив присутніх, що Німеччина не буде блокувати інші країни, які бажають поставити в Україну німецькі танки.
Далі Жозеп Баррозу “похвалився” як санкції ЄС врубали по енергетичному секторі Росії, зокрема по нафтовому бізнесі РФ — нафта марки Urals сьогодні скотилася до, максимум, 40 євро за барель, у той час як нафта марки Brent коштує 80 євро за барель.
Окрім України міністри закордонних справ країн ЄС обговорили становище в Ірані і як далі боротися з диктаторським режимом цій країні, становище у Палестинській автономії і… у Вірменії.
Тим часом Олав Шольц зуістрівся у Парижі з президентом Франції Емануелем Макроном з нагоди 60-річчя Єлисейського договору і дуетом запевнили Україну і увесь світ, що Німеччина та Франція будуть допомагати Україні до тих пір, скільки це буде необхідно.
На цьому до 3 лютого мої вояжі по Європі завершуються. А третого льутого відбудеться саміт Україна – ЄС, під час якого Україна вже буде брати участь у статусі кандидата у члени в Євросоюз.

peredplata