Брюссель. Спеціальне засідання Європейської Ради, 9-10 лютого 2023 року

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Основні теми порядку денного:
Європейська Рада збереться в Брюсселі на саміт, щоб обговорити питання України і, відповідно, питання як вгамувати агресію Росії, питання української економіки та міграції, яка потужними хвилями накочується на европейський континент.
Військова агресія Росії проти України, звісно, є ключовим питанням.
Лідери ЄС і, можливо в товаристві з президеном України Володимиром Зеленським, обговорять останні події щодо загарбницької війни Росії проти України та продовження всебічної підтримки України Європейським Союзом.
* Якщо Володимиру Зеленському вдасться прибути на саміт ЄС у Брюсселі – буде його першим візитом сюди з моменту повномасштабного вторгнення загарбницьких військ Росії на територію України.
Євросоюз та його країни-члени наголошують, шо будуть допомагати у її боротьбі проти агресора і підтримуватимуть Україну та її народу стільки, скільки це буде потрібно для перемоги і післявоєнної відбудови держави. Наразі країни ЄС вже надали Україні допомогу на суму 50 мільярдів євро.
Слід нагадати, що це засідання Європейської Ради відбудеться після 24-го саміту Україна-ЄС, яке відбулось 3 лютого у Києві. Це був перший саміт, який відбувся після другого етапу війни з Росією та після надання Євросоюзом статусу кандидата Україні в червні 2022 року. Саміт зосередиться на:
– Європейська інтеграція та процес вступу України у Європейський союз (!!!);
– відповідь ЄС на загарбницьку війну Росії проти України (обговорення і попереднє швалення чергового, 10-го пакету санкцій проти Росії, та країн, які допомагають Росії обходити санкції: іран, Грузія, Казахстан, Туреччина, Північна Корея…);
– глобальна продовольча безпека.
Помічається цікава тенденція: чим більш напружним стає становище на українсько-російському фронті, тим більше рішучості у допомозі Україні проявляє Євросоюз, тим більшою стає внутрішня консолідація Європейського Союзу.

peredplata