Виїзд жінок за кордон

Днями мережу збурили повідомлення депутата Верховної Ради Федора Веніславського про те, що чимало жінок перестануть випускати за кордон. Йшлося про тих, хто з жовтня стане на військовий облік. Водночас, у Державній прикордонній службі запевняють: жінки, якщо вони не держслужбовці, будуть і далі за власним бажанням перетинати кордон. То хто ж правий, з’ясовував Центр Громадського моніторингу та контролю.

“40 жінок їдуть, яким документом передбачено перевірити у всіх дипломи?”

З 1 жовтня цього року жінки, які мають фармацевтичну чи медичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку. Тож повинні з’явитися до Територіального центру комплектування і пройти всі необхідні процедури. Після цього вони набувають статусу військовозобов’язаних. І, як повідомив представник президента у Верховній раді Федір Веніславський, для цих жінок виїзд за кордон може бути обмеженим. Відповідне роз’яснення Веніславського оприлюднили на сайті Парламенту 6 вересня. Але вже наступного дня публікація з сторінки ВРУ — зникла.

Натомість з поясненнями виступила Державна прикордонна служба. Речник ДПСУ Андрій Демченко під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів, що правила перетину кордону затверджені Постановою Уряду №57, де чітко визначено,кому дозволено перетинати кордон під час воєнного стану. І жодних нововведень щодо жінок у Постанові немає.

Про те, що не існує підстав не випускати жінок з України, заявили і в ЗСУ. “Дивіться, їде автобус 40 жінок, їдуть вони на відпочинок за кордон, яким документом передбачено що ДПСУ має перевірити у всіх дипломи? Є обмеження щодо чоловіків, щодо жінок не прописано. Немає зараз законних підстав для обмеження виїзду військовозобов’язаних жінок за кордон”, — розповів у коментарі Суспільному начальник пресслужби командування Сухопутних військ Збройних Сил України Володимир Фітьо.

Можна виїхати на навчання в авіаційній школі

А от щодо виїзду за кордон чоловіків — за останні місяці в Україні відбулися певні зміни. Так, за інформацією Демченка, тепер за кордон можуть виїжджати ті, хто не підлягають призову на військову службу за мобілізацією, якщо їхні рідні загинули або зникли безвісти під час участі в Антитерористичній операції або забезпечували її проведення з 14 квітня 2014 року до 30 квітня 2018-го.

Також виїхати можуть студенти або курсанти українських закладів освіти, які прямують для проходження льотної підготовки в іноземні авіаційні школи.

Понад 1800 посадовцям відмовили у перетині кордону

Як і раніше, український кордон не можуть перетинати державні посадовці, крім певних винятків. За інформацією Демченка, від початку дії обмежень для держслужбовців, у перетині кордону відмовити 1800 людям. Серед них були і чоловіки, і жінки.

Що ж до інших порушників кордону, за даними ДПСУ, починаючи з 24 лютого минулого року, на так званій “зеленій” ділянці кордону, себто поза межами пунктів пропуску, затримали 14 600 людей, які хотіли незаконно покинути Україну. Ще 6 200 людей затримали безпосередньо в пропускних пунктах: вони намагалися пройти кордон, використовуючи підроблені документи.

“По “зеленій” ділянці кордону найбільше спроб перетнути кордон фіксується на кордоні з Румунією та Молдовою. А по пунктах пропуску — найбільше на кордонах з Польщею. І власне, чому саме з Польщею, бо там найбільший пасажиропотік через державний кордон”, — пояснив Андрій Демченко.

peredplata