Яка ціна зміни риторики Заходу щодо російсько-української війни?

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Політика – брудна справа, а міжнародна політика – ще брудніша. Перебираю в думках хронологію створення коаліції підтримки України в обороні від російської агресії. Перші засідання міністрів оборони у форматі “Рамштайн”. Туреччина без вагань передала нам круті, на той час, безпілотники “Bayraktar TB2”, США почали надавати, відносно безболісно, протитанкові системи “Javelin”, Британія – протитанкові системи NLAW. Ми повірили в щирість намірів Заходу. Але далі кожна зустріч міністрів у форматі “Рамштайн” перетворювалась у тяжкі пологи. Кожне рішення давалось дуже тяжко.
Ми кажемо: “Нас бомблять ракетами, нам потрібні ефективні системи ППО типу “Patriot”.
Вони викочують очі на лоба: “Вам системи “Patriot”? Ви з глузду з`їхали? Це посилить ескалацію між Росією і НАТО. Цього неможна допустити”. А наші воїни в цей час, немов ковалі, плющать ворога усіма підручними засобами і їм плювати на різні там ескалаціції. І так по кожному виду озброєнь: артилерія – ні; танки – ні; літаки – ні; далекобійні ракети – ні…
Знадобився довгий і виснажливий рік аби в Україну почали таки поступати системи ППО “Patriot”, ще через півроку Німеччина в муках народила рішення передати Україні танки “Leopard”. З американськими “абрамсами” картина й досі не зовсім зрозуміла. Щось там дали, але зі здертою “засекреченою” бронею. Обіцяють, що вже ось-ось і наші пілоти підіймуть в небо винищувачі F-16.
Тільки ж політики Заходу не хочуть розуміти, що кожен крок їх поступливості коштує тисячі життів українських воїнів і мирного люду України.
Два, і навіть ще рік тому усі до одного лідера країн НАТО не могли не те що заїкнутись, а навіть подумати, що військові їх країн можуть дислокуватись на території України. Про це ще вчора не можна було говорити.
А можливо Емануель Макрон і є тим “чорним лебедем”, про якого я писав позавчора, i який роздовбає кригу й вона скресне?
Сьогодні вже близько десяти лідерів країн НАТО допускають, що їх військові зможуть допомагати нашим воїнам на території України.

peredplata