ЧЕРНІВЕЦЬКІ ДЕСАНТНИКИ – МУЖНІ ЗАХИСНИКИ ВІТЧИЗНИ

Десантний підрозділ, який ще називають за місцем розташування «Чернівецьким», є потужною складовою в структурі 80 окремої десантно-штурмової бригади. Беручи до уваги славний бойовий шлях варто пишатись тим, що ці хлопці дислокуються в нашій області. Свою шану ми виражаємо щоразу,коли урочисто зустрічаємо їх при поверненні додому. Пишаючись ними та дивлячись на їх спокійні обличчя, мало хто з нас  знає про головне – як відбувається їх боротьба, якою є їх участь та роль у війні. Бої заЛуганський аеропорт, Широкіно, Станицю Луганську- це далеко не повний перелік боїв, в яких брали участь десантники.

            – Ми з повагою ставимося до того, що знаходимось на місці, де раніше дислокувався 300-й окремий механізований полк- Каже один з військовослужбовців, – І водночас важливо, щоб люди знали, що ми є підрозділом Десантно-штурмових військ, богорді приналежністю до них.

             Чернівецький підрозділ десантників є молодим, сформованим восени 2013 року, практично перед окупацієюКриму. Вже навесні 2014 року, після поспішного бойового злагодження, військові вирушили на фронт, де вже п’ятий рік проводять переважну більшість часу.

–   Ми не могли повірити, що наш так званий сусід відібрав Крим та частину території на Сході. Тоді, на початку 2014 року, думали що швидко повернемось додому. До кінця не усвідомлювали наскільки все серйозно, аж поки не було перших втрат, – розповідає військовослужбовець Олександр, який проходить службу від початку створення підрозділу та близько трьох років перебував в зоні бойових дій. 

        В червні 2014 року, поблизу Щастя тривав запеклий бій, про який чоловіку нелегко згадувати. Він знаходився в бронетранспортері коли той підірвався на міні. Тоді булобагато поранених, вісім буковинських воїнів загинуло. Олександр отримав контузію, черепно-мозкову травму та перелом ноги.

Всупереч пережитому, після довготривалого лікування, він повернувся до військової частини наполягаючи на тому, що повинен стати в стрій та здатен виконувати завдання на рівні з іншими, що й довів згодом. Він продовжив тренуватися, здійснювати стрибки з парашутом та в складі свого підрозділузнову вирушив в район проведення операції Об’єднаних сил.

        – Тому що військова служба ємоїм призначенням, – говорить Олександр, – я з дитинства мріяв бути військовим і попри волю батьків, по закінченні цивільного вузу одразу пішов у військову частину та уклав контракт. Не уявляю і не бажаю для себе іншого заняття, особливо  в час війни.

Прикладів мужності і самовідданості, виявлених під час виконання бойових завдань, серед військовослужбовців підрозділу чимало.Як розповідає офіцер морально-психологічного забезпечення, якого також звуть Олександр, з власного досвіду знає, що десантник повинен бути  сильним як тілом так і духом. Саме ці речі є основою, яка забезпечує виконання поставлених перед вояками завдань та підтримує бойову готовність на високому рівні.

– Оскільки військовий колектив повинен діяти як одне ціле  на полі бою, саме тому, побудові правильних стосунків в нас надається важливе значення. – Каже офіцер, – Необхідно, щоб військовослужбовці могли довіряти один одному, а також командиру свого підрозділу. В колективі панує дружня атмосфера, адже всі чітко розуміють для чого служать і кого захищають.

              Стосовно особливостей служби в підрозділах ДШВ Олександр розповідає, що десантнику потрібно бути дисциплінованим, витривалим та завжди в готовності за наказом командира у найкоротший час вирушити на виконання завдань. Зараз головним завданням для підрозділу є  відновлення боєздатності та  бойове злагодження, щоб невдовзі знову вирушити в зону проведення операції Об’єднаних сил.

– Напевно, дійсно відпочити ми зможемо тільки коли закінчиться проведення операції Об’єднаних сил, а країна знову стане єдиною. До тих пір щоразу це буде лише короткий перепочинок. Та не зважаючи на все хлопці готові захищати свою Батьківщину, – говорить військовий.

            Наразі підрозділ і загалом бригада має потребув нових кадрах і достатньо вакансій щоб кожен міг обрати те, що йому імпонує. Окрім бойових, пропонується широкий вибір посад, споріднених з цивільними, таких як водії, фінансисти, кухарі, санінструктори тощо.      

          Служба в 80 десантно-штурмовій бригаді гарантує гідне грошове забезпечення, яке до речі є вищим ніж в більшості військових частин. Солдат першого року служби отримує від 12800 грн., а під час перебування в районі операції Об’єднаних сил – від 19300 грн. на другій лінії  та від 29800 грн. на першій лінії зіткнення. Під час підготовки до вибуття в район виконання бойових завдань виплачується додаткова премія в розмірі 3000 грн.

 Контрактом передбачено повне речове забезпечення, харчування, безкоштовне  медичне обслуговування, забезпечення житлом, або виплата компенсації за його оренду, а також інші соціальні пільги для військовослужбовців та членів їх сімей згідно чинного законодавства.

 Охочим укласти контракт потрібнозвернутись в Чернівецькій обласний військовий комісаріат за адресою: вул. О.Кобилянської, 32, або до комісаріатів за місцем перебування на військовому обліку та телефонуйте за номерами: 0993211921, 0509480349,  (0372)524349.

 

 

 

peredplata