Дарованому коню в зуби не дивляться

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Дарованому коню в зуби не дивляться – українська народна мудрість
Нас усі зрадили! Нам не допомагають, а лише співчувають… Нам потрібні крилаті ракети, нам потрібна тактична ядерна зброя, нам потрібні ракети “Patriot”, а не хлам, якісь там “Javelin” i “Stinger”… Вони нам розвалюють економіку… Такі слова “чорної невдячності” наших співвітчизників можна часто прочитати у соціальних мережах.
Подібні висловлювання вже реально починають дратувати. Адже на цей момент понад два десятки важких транспортних літаків прибули в Україну із США з тисячами протитанкових ракетних комплексів “Javelin” та іншою зброєю, технікою і амуніцією. Понад десяток вантажних літаків із Великобританії прибуло в Україну з протитанковими ракетними комплексами “NLAW Saab”, які вже знаходяться на передовій. Три борти з Литви і один з Латвії доставили в Україну ракетні комплекси ППО “Stinger”, військові джипи та багато іншої техніки й амуніції. З Естонії й Німеччини доставляються мобільні військові госпіталі. Туреччина поставила і ще буде постачати нам надсучасні БПЛА “Bayractar”…
Нарікання на те, що нам не постачають установки ППО “Patriot”, так треба зрозуміти, що вартість лише однієї системи ППО “Stinger” MIM-104F (PAC-3) становить більше одного мільярда доларів. У Східній Європі з числа країн НАТО установки “Stinger” (PAC-3) є лише у Польщі й Румунії. Польща заплатила (і ще продовжує сплачувати) $10.5 млрд. за чотири ракетні системи. Румунія змогла купити лише одну таку систему старішої модифіцації, але трохи модернізовану “Stinger” (PAC-2/GEM), яка складається з семи блоків Patriot Configuration 3 разом із радарами, станцією керування, антенами, пусковими станціями та електростанціями і заплатила за це все майже 4 млрд. доларів.
Щодо розвалювання нашої економіки. Відтік інвесторів нам компенсує Європейський Союз, який виділив Україні фінансову допомогу 1,2 мільярда євро у два транші. Сьогодні США мобілізували 1 мільярд доларів гарантії суверенної позики для України. Я вже мовчу про гранти менших розмірів: понад 100 доларів виділила Канада, 200 мільйонів виділили США, 70 млн Нідерланди тощо.
Дмитро Кулеба:
“Висловлюю вдячність Ентоні Блінкену та Сполученим Штатам за мобілізацію 1 мільярда доларів гарантії суверенної позики для України. Цей акт справжньої дружби зміцнює економічну стійкість України та пом’якшує економічні наслідки кризи безпеки, створеної Росією”.

peredplata