Сьогоднішню відмову НАТО закрити небо над Україною будуть порівнювати з трагедією Варшавського повстання 1944 року, – коментар.

У майбутніх пдручниках з історії сьогоднішню відмову НАТО закрити небо над Україною будуть порівнювати з трагедією Варшавського повстання 1944 року. Радянські війська стояли по той бік Вісли. Але не допомогли полякам, що билися проти нацистів. До слова, про цей “подвиг” переможної радянської армії треба добре пам’ятати тим, хто вчора лив сльози за металевою бляшанкою на вулиці Гагаріна у Чернівцях.
 
Повстання коштувало життя 20 тисяч бійців Армії Крайової (АК) і 200 тисяч цивільних мешканців. Близько півмільйона змушені були покинути місто, а саму столицю Польщі нацисти перетворили на руїни… Радянська армія не рушила з місця, хоча легко могла прийти на допомогу. І все тільки через те, що до збройного опору нацистам людей закликали політичні противники Сталіна. Тому його генерали мовчки спостерігали за розправою нелюдів над мирним населенням. Врешті західні союзники Польші теж зробили менше, ніж могли би тоді зробити для порятунку людей.
 
1944 року ідеологія, політична доцільність перемогла людяність. 2022 року у випадку з відмовою НАТО врятувати мирне населення України історія має усі шанси повторитися вдруге.
 
Юрій ЧОРНЕЙ
 

peredplata