Нехаммер з Путіним: розмова була “дуже прямою, відкритою і жорсткою

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Канцлер Австрії зустрівся з президентом Росії в його резиденції на околиці Москви – він дуже чітко говорив про військові злочини в Україні, вчинені російськими військовими, військовим і політичним керівництвом Росії.
Про це повідомляє австрійське видання Kurier.
“Це не був дружній візит. Я щойно приїхав з України і на власні очі побачив величезні страждання, завдані російською загарбницькою війною”, – сказав канцлер Нехаммер після зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним. Розмова в резиденції Путіна тривала 75 хвилин. До і після не було ні фотографій, ні заяв у ЗМІ – на прохання Австрії було сказано, що Нехаммер лише письмово повідомив про що йшлося під час переговорів.
За словами Нехаммера, поїздка до Москви та переговори з президентом Путіним були для нього “обов’язком”. “Обов’язком, що випливає з відповідальності, не залишити каменя на камені, щоб домогтися припинення бойових дій або принаймні гуманітарного прогресу для постраждалого мирного населення в Україні. Для мене немає альтернативи як шукати прямі переговори з Росією, незважаючи на всі відмінності і розбіжності думок і позицій.
Було багато спекуляцій щодо того, якою буде атмосфера напередодні – зрештою, Путін має репутацію холоднокровного ставлення до співрозмовників або навіть агресивного. Це було “дуже прямо, відкрито і жорстко”, – сказав Нехаммер. Він дуже чітко говорив “про серйозні військові злочини в Бучі та інших місцях і наголосив, що кожен винний у них має бути притягнутим до відповідальності”. Він також сказав Путіну, що санкції проти Росії залишаться в силі і будуть посилюватися, доки в Україні гинуть люди. “ЄС як ніколи єдиний у цьому питанні”.
Негаммер також закликав до негайного припинення бойових дій, надання гуманітарних коридорів для евакуації поранених і вразливих груп, наприклад, з Маріуполя та інших обложених міст, а також доступу для МКЧХ та інших гуманітарних організацій.
Що говорив Володимиром Путін у відповідь Карлу Нехаммеру – не повідомляє жодне австрійське, чи німецьке ЗМІ. Але з обережних фраз Карла Нехаммера можна було “вивудити” основний “аргумент” Путіна, що Захід його штовхає до застосування зброї масового знищення.

peredplata