Про московських «батюшок» без емоцій.

З часу обшуку Києво-Печерської Лаври у Києві минуло вже майже тиждень. Судячи з оприлюднених СБУ матеріалів, на гучні кримінальні справи у цьому випадку очікувати нам не слід.
На сьогодні УПЦ МП – найбільша церковна структура в Україні із понад 11-ма тисячами парафій. Для розуміння, за оргможливостями це значно впливовіше, ніж усі політичні партії разом взяті. Зараз ця структура як частина ідеологічної і пропагандистської армії кремля працює проти України. І, що найгірше – інтереси цієї структури активно лобіюються в нашій владі.
Лише кілька фактів. Кабінет міністрів вже 5 місяців блокує рішення про передачу ПЦУ одного із храмів Верхньої Лаври. Профільні парламентські комітети по пів року і більше блокують розгляд законопроектів про заборону УПЦ МП. Більше того – керівництво Верховної Ради відкрито заявляє, що це питання – «не на часі» до закінчення війни. Тому небезпідставно боюся, що робота СБУ в результаті може стати лише «випуском пари», а не вирішенням проблеми. Для повної нейтралізації структури московського патріархату потрібно лише одне – політична воля і рішення про ПОВНУ ЗАБОРОНУ пропутінської церкви. Це буде реальний удар по русскому міру в Україні.
Все інше – напівкроки та політичні ігри.
На сьогодні у парламенті зареєстровано три законопроекти про заборону московського патріархату на території України. Останній із них, який підтримую і я, законопроект Миколи Княжицького № 8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» . Чим швидше ми приймемо таке законодавче регулювання, тим швидше зможемо упередити не лише скандали і конфлікти, а й дії по вигнанню батюшок, коли обурені громадяни не зможуть стримувати емоцій.
Сергій Рудик, народний депутат України

peredplata