«Громадянському суспільству варто зрозуміти, що питання відкритості на часі», — OpenUp

 
 

Продовжуємо вас знайомити з організаціями, які увійшли до складу коаліції RISE Ukraine. Цього разу розповідаємо про спільноту OpenUp.

OpenUp — це горизонтальна спільнота, створена восени 2018 року кількома активістами, активістками у сфері відкритих даних, представниками громадського сектору та бізнесу. Наразі в спільноті понад 60 учасників та учасниць з різних секторів і сфер. 

Головні задачі організації сьогодні — це відкриті державні та місцеві дані, відкритий код, відкрите дослідження в Україні. 

Серед ключових пріоритетів OpenUp — відкриття даних Єдиного державного реєстру (ЄДР), фінзвітності тощо. На жаль, зараз ці всі активності перекреслені тотальним обмеженням доступу до суспільно важливих даних. Тому стоїть питання виживання сфери як такої в умовах, що склалися. 

Головні виклики в питанні відбудови — це закритість інформації, даних, небажання і нерозуміння з боку відповідальних осіб важливості відкритості та прозорості.  А також open washing зі сторони уряду та навколо організацій, коли за відкриті дані подають дашборди, карти тощо, без доступу до даних, на основі яких вони побудовані. 

Фактично ми спостерігаємо “смерть” індустрії відкритих даних. Подолати це можна відкритістю і дотриманням основоположних прав і свобод, суспільним тиском і громадським контролем.

Громадянському суспільству варто зрозуміти, що питання відкритості “на часі “. Що чекати перемоги для контролю та впливу на владу не варто, адже до того часу вона стане абсолютно безконтрольною і корупційною. Що потрібно вже бити на сполох щодо повзучої практики обмеження доступу до публічної інформації на всіх рівнях і стояти стіною за права, які є тим, що нас і відрізняє від “мордору”. Потрібна мобілізація і комунікація суспільству, що ці питання “на часі”. Потрібна розробка і реалізація плану заходів щодо захисту права на інформацію. 

Успішний результат роботи Коаліції RISE Ukraine та реалізації відбудови в цілому полягатиме у забезпеченні відкритих даних, відкритого коду, підзвітності і прозорості не тільки інструментів, а й усіх процесів навколо відбудови. 

Важливою є також принципова позиція Коаліції, відмова від участі в урядовому або проурядовому open washing’у, готовність вийти з комунікації у випадку загрози принципам прозорості та відкритості. 

https://www.rise.org.ua/blog-ua/gromadyanskomu-suspilstvu-varto-zrozumiti-shcho-pitannya-vidkritosti-na-chasi-openup-ukraine?fbclid=IwAR1Op8vc2gAhvsNAyTCbaLoR1eeqQjaujmiceTzv7rcigUD6PSpBqqv-vTc

peredplata