Володимир Зеленський передав запрошення Сі Цзіньпіну відвідати Київ

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Володимир Зеленський передав через агентство “Associated Press” запрошення Сі Цзіньпіну відвідати Київ
Днями Володимир Зеленський дав ексклюзивне інтерв’ю агентству The Associated Press у потязі під час поїздки Україною. Інтерв’ю доволі обширне і багато чого українці давно знають і переповідати його не бачу сенсу. Але хочу переказати фрагмент, який стосується лідера Китаю Сі Цзіньпіна.
Відповідаючи на запитання віце-президента, старшого редактора The Associated Press пані Юлії Пейс, чи не бажає Володир Зеленський зустрітися зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном, президент України Володимир Зеленський зазначив, що вважає Сі одним із впливовиx стратегічних лідерів у світі і який, мабуть єдиний із світових лідерів, який ще не бував в Україні після масштабного вторгнення російських військ в Україну.
“Ми готові бачити Сі Цзіньпіна тут”, — сказав Володимир Зеленський. “Я хочу поговорити з ним. Я спілкувався з ним до повномасштабної війни. Але за весь цей рік у мене не було з ним розмови”.
Тепер увага! Як працює міжнародна журналістика…
У цей же час, коли журналістка Юлія Пейс брала інтерв’ю у Володимира Зеленського в купе поїзда, інша журналістка The Associated Press, яка працює у Пекіні, звернулася до міністерстава закордонних справ Китаю із запитанням: “чи прийме Сі Цзіньпін запрошення від Зеленського, якщо воно буде офіційним?”. Речниця МЗС Китаю Мао Нін відповіла журналістам, що не має жодної інформації про офіційне запрошення від Києва. Hатомість вона наголосила, що Пекін підтримує “комунікацію з усіма зацікавленими сторонами, включаючи Україну”.
Сподіваюсь, що це питання буде поставлене і самому Сі Цзіньпіну під час зустрічі з ним 4-5 квітня президета Франції Емануеля Макрона і очільниці Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

peredplata