Акції_ОУН_на_Буковині 29 березня. Ліквідація офіцера МГБ окупантів

 
 
* 29 березня 1947 року оперуповноважений Садгірського райвідділу МГБ лейтенант ЄГОШИН Василь Петрович, 1921 року народження, уродженець села Великі Ключі Сернівського району Марійської АРСР, член ВКП(б) з 1942 року, по справам служби (зустрічався із агентурою з числа місцевих колаборантів) знаходився в селі Шубранець Садгірського району.
О 24.00 годині ЄГОШИН, закінчивши «оперативну роботу», вийшов один із сільради села Шубранець і направився до дому в Садгору.
Не доходячи до села Задубрівка, в півтора кілометрах від села Шубранець пострілом із гвинтівки він був ліквідований. Труп знайдений в полі. Ніяких свідків не було.
Розслідування показало, що Єгошин був застрілений трьома повстанцями, які засіли у шанці з лівої сторони дороги, якою йшов Єгошин (визначено по слідам у траві). Вбили чергою із СВТ, знайдено 9 стріляних гільз. Вбитий двома кулями, одна – в серце (за іншими даними – поранений трьома розривними кулями).
У вбитого ЕГОШИНА повстанці забрали пістолет «ТТ», польову сумку з оперативними документами, особисті документи, посвідчення особи, ручний годинник, чоботи і офіцерську шапку-ушанку.
Збоку на документі вчинено надпис: «убив – «Скорий»-«Рубан» – це Микола Дмитрюк із Шубранця, котрий пізніше стане керівником Садгірського районного проводу ОУН, та швидко зрадить повстанців та нанесе чималої шкоди повстанському рухові. Згодом ліквідацію Єгошина приписували також іншому вихідцю із Шубранця – Василю Кантеміру-«Остапу»-«Деркачу», керівнику Кіцманського районного проводу ОУН.
На місце ліквідації Єгошина виїхав увесь оперативний склад райвідділу МГБ і усі районні керівники, в Шубранці та навколишніх селах проведені «чекістсько-військові операції» по розшуку і ліквідації бандитів (по народному, «облави»). Затримано 18 осіб, котрі підозрювалися у зв’язках з ОУН, та 31 особа «куркульського елемента». Маємо прізвища кількох затриманих жителів Шубранця – Захарюк Василь, Павлюк Д., Кукульняк Танасій Тодорович, Ластівка К.
Як повідомлялося пізніше, «всі затримані були піддані «активній слідчій обробці», одночасно з цим проводилась внутрішньо камерна агентурна розробка затриманих». Після цього справи 18-ти осіб направлені в районну прокуратуру для притягнення їх до кримінальної відповідальності за укривання хліба, який нібито підлягав здачі державі згідно покладених на них зобов’язань. Справи на 9 осіб із них передані до суду. Нагадаємо, саме лютував Голод 1946-1947 років.
13 вересня 1947 року між Васловівцями і Горошівцями окупанти із МГБ виявили 2-х повстанців, одного з яких вбили, і у нього виявили пістолет ТТ, котрий належав Єгошину. Хто саме загинув, досі достеменно невідомо – спочатку в МГБ припустили, що вбили Миколу Дмитрюка-«Скорого», згодом – що «Макара», проте обидва припущення виявилися невірні.
Повстанці отримали матеріали про агентурну мережу МГБ по селу Шубранець, і пізніше одного із агентів було повстанцями ліквідовано.
Це вже другий (точніше перший) ліквідований повстанцями офіцер МГБ саме в селі Шубранець – про другого, Миколу Каліннікова, ми розповідали і повідомленні від 17 лютого.

peredplata