Підсумки Всеукраїнського конкурсу на пам’ятник С.Воробкевичу

Нещодавно було оприлюднено підсумки Всеукраїнського конкурсу на пам’ятник С.Воробкевичу . Як учасник конкурсу маю моральне право на коментар. Робота по організації конкурсу була проведена добре. На розгляд журі було подано 11 проектів. Здавалось би що журі мало обрати найкращий. Але вибрали клона з пам’ятника Т. Шевченку у Москві тільки без постаменту. ( Загугліть і самі в цьому переконаєтесь) .
Чому так сталося? А сталось це тому, що найважливіший аспект у організації конкурсу формування складу журі на паритетних засадах з фахових архітекторів та скульпторів монументалістів і мистецтвознавців з різних міст України було проігноровано. Із 10 членів журі – 8 місцевих архітекторів, 1 живописець ( голова нашої СХ) і 1 чиновник. Такий склад журі є не фаховим і не відповідає статусу всеукраїнського. Тому, панове, “гора народила мишу”.
Оголошено конкурс на пам’ятник В. Івасюку. Якщо будуть такі ж підходи до формування складу журі, то сенсу брати в ньому участь я не бачу. А місто знову отримає чергового клона чи муляжа ( від ” всесвітньо відомого” який у Чернівцях вже добряче відомий також ). Так що, громадо , проковтнемо і це?

peredplata