Чи буде жарко Жару?

Кажуть люди, що найвідомішому на Буковині Жару вже стає жарко. Бо оті його ютуб-проповіді не просто балансують на межі кримінального кодексу, а вже цілком до нього дійшли.

Ну і справді, коли представник московського патріархату постійно називає українську церкву «сатанинською», «церквою антихриста» – то чи не є це явним розпалюванням релігійної ворожнечі? (https://www.youtube.com/watch?v=TSm89V38LmM) «А таки є», – сказали правоохоронці і вручили Жару повідомлення про підозру. І таких перлів, які постійно вискакують з митрополичих вуст господаря Банченського монастиря, можна знайти багато в інтернеті, тут навіть дуже напрягатися не треба. Як, наприклад, маніпуляції типу «депутати хочуть заборонити Бога» (https://www.youtube.com/watch?v=kLwOx1NnDe8&t=6s) .

Сам митрополит Лонгін, як та дівка на виданні – ну ніяк не може визначитись, куди йому примазатись. Формально він є кліриком московського патріархату, але постійно наголошує, що належить до «канонічної церкви УПЦ, якій уже тисячі і тисячі років». Що, прастітє? Шановний митрополите, а Ви статут своєї церкви читали?

 

Отож, Лонгін уже ніби й відхрещується від приналежності до МП, і навіть Кирила критикує, того самого, якого з почестями приймав у себе в монастирі у 2011 році. Але Кирил був потрібен тоді, коли мав вплив в Україні, а тепер московський патріарх визнаний ворогом нашої держави і тусуватися з ним стало не модно.

До української церкви Лонгін примикати не хоче, бо ненавидить усе українське, мабуть. Він же ж плачеться румунським ЗМІ про «гоніння», влаштовані українською владою, і доплакався до того, що в деяких політичних колах сусідньої держави вже озвучуються нібито прохання до Лонгіна очолити представництво румунської церкви в Україні https://www.activenews.ro/stiri/Apel-catre-preotii-romani-din-Ucraina-si-mitropolitul-Longhin-Jar-aflat-sub-jurisdictia-Bisericii-Ortodoxe-Ucrainene-derivata-a-Patriarhiei-ruse-sa-treaca-in-jurisdictia-canonica-traditionala-a-Bisericii-Ortodoxe-Romane-179095. То й не дивно, адже Жар ще у 2009 році отримав румунське громадянство. Це інформація з сайту www.cetatenie.org, який раніше публікував відомості про осіб, котрі отримували румунське громадянство. Значна частина людей була мешканцями Чернівецької області. Та після низки, скажімо так, запитань, доступ до цього сайту закрили.

 

 

Але Лонгін поки розкладає яйця в різні кошики та вичікує, коли знову наступить його зірковий час і він знову впливатиме на політичні процеси в Чернівецькій області. Бо один колишній Герцаївський район і трохи Новоселицького – явно не ті масштаби. Не те що колись, за правління президента-втікача Януковича, коли кандидатів на всі ключові посади в регіоні погоджував особисто цей клірик. Він тут почувався і кабміном, і парламентом, і чуть що не президентом. Лонгін, схоже, як і його колега Паша-мерседес, трохи поплутав береги й забув, як повинні поводитись і які обов’язки мають ченці.

Натомість Лонгін і надалі допомагає проросійським політикам, які швиденько перефарбувалися і кажуть, що вже не проросійські. Тому ж Юрію Бойку, який завжди нав’язував думку, що Україні без російських енергоносіїв не вижити, а під час президентських виборів 2019 року на його орбіті телевізійної підтримки, поруч із проросійськими «Інтер», «NewsOne», «ZIK», «112»,   постійно кружляли цілком собі таки російські телеканали «росія-1» і «росія-2». Або ж підсанкційний олігарх Вадим Новинський, який приїхав свого часу з росії впливати на політику в Україні. Такий собі ворожий агент, якого ніхто не вважав агентом.

          Думаєте, Лонгін їм допомагав, як і належить митрополиту, духовною опікою? Сповідав їх, мирував, причащав? Ага, як би не так. Настоятель Банченського монастиря робив цілком мирські справи – забезпечував їм проїзд через румунський і молдовський кордони та ще й особисто супроводжував. Наприклад, Бойкові з сином, Жар (котрий Лонгін), перший раз допоміг виїхати за кордон 26 лютого 2022 року, якраз після введення воєнного стану на території України. Потім туди-сюди возив дружину Бойка ще три рази, самого Бойка стільки ж і доньку на додачу. У червні Лонгін катався за кордон з Новинським і його партнером по бізнесу громадянином рф Олексієм Пертіним. Возив також і своїх колег – митрополита Онуфрія та інших, серед яких і підсанкційно зашкварені митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканіч) та митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій (Єгоренко).

 

Ну то таке, колегам можна і допомогти. Але що пов’язує ченця, який має бути далеким від мирських справ, із політиками й олігархами, та ще й ворожого російського походження? Цим, мабуть, мали б цікавитися правоохоронці. Подейкують, що через Жара і грошенята відмивались. Багато контрабандного різного лівака проходило через притулок, створений при монастирі. Ну це ж прекрасно і благородно – допомагати дітям. Особливо коли мова йде про діток з інвалідністю. Хай би всі вони були здорові! Але разом із тим для деяких ділків це чудова можливість легалізувати свої оборудки, надавши їм флер благородності. Та й золоті купола не з’явилися ж нізвідки на монастирських банях. Кожен, хто хоч раз побував там, залишається під враженням від розкоші й помпезності володінь митрополита Лонгіна.

 

Ну а щодо допомоги дітям, то голодними без проросійських благодійників вони не залишилися б. Зараз у притулку перебуває 158 дітей. На кожну дитину щомісяця держава перераховує по 7100 грн. Це маємо 1 121 800 грн. Понад мільйон кожного місяця! Плюс кожна дитина з інвалідністю, а таких є 110, отримує в середньому 2000 грн. на особистий рахунок. Живуть діти у будинках, збудованих за кошти прихожан Свято-Вознесенського монастиря, але ця нерухомість є приватною власністю Жара. Доглядають дітей послушниці, тобто не наймані працівники. А евакуйований на особисту територію митрополита Краматорський будинок дитини фінансується з бюджету Донецької області.

 

Але залишимо цей ліричний відступ. Бо мова іде про зовсім інше. Про відповідальність перед Богом і людьми. Такої відповідальності  має бути в рази більше у тих, хто претендує на звання духовних авторитетів. Бо чернечий спосіб життя у всі часи вимагав скромності, а не дорогущих мерседесів і золотих куполів, смирення, а не патологічного бажання політичного впливу. За кожним архієреєм стоїть паства, для якої він має бути прикладом доброчесності, а не маніпуляцій та брехні.

 

Вам ще не жарко, Михайле Жар?

Ан. Тонеску

 

Від редакції: Правоохоронці вручили підозру за розпалювання міжрелігійної ворожнечі митрополиту Лонгіну (Жару).  

 

peredplata