Російскі укріплені позиції на лівому березі від Херсона самознищились

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Російскі укріплені позиції на лівому березі від Херсона самознищились через потоки дніпровської води
Повінь зруйнувала переважну більшість російських польових укріплень на першій лінії, які російські військові мали намір використовувати для захисту від українських атак оскільки ці райони рельєфно знаходяться нижче від Херсона, який знаходиться на правому березі дніпра.
“Повінь сильно порушила підготовлені російські оборонні позиції на східному (лівому) березі річки Дніпро – особливо це стосується позицій Росії на першій лінії в Голій Пристані та Олешках”, – пишуть у своєму звіті аналітики Інституту вивчення війни (ISW).
Руйнування дамби Каховської ГЕС суттєво змінює географію та рельєф Херсонської прифронтової ділянки на півдні України.
Аналітики вказують, що український штаб з ліквідації наслідків руйнування Каховської дамби повідомив, що станом на 7 червня частково або повністю підтопленими є 29 населених пунктів, з яких 19 знаходяться на підконтрольній Україні території та 10 – на окупованій Росією території.
“Стрімка повінь змусила російський персонал і військову техніку вивести з основних російських пунктів концентрації в Олешках і Голій Пристані. Російські війська раніше використовували ці позиції для обстрілу Херсона та інших населених пунктів на західному (правому березі) Херсона. Повінь також знищила російські мінні поля вздовж узбережжя і міни вибухають у паводковій воді”, – пишуть в Інституті.
Окупаційний голова Херсонської області Володимир Сальдо стверджував, що знищення ГЕС вигідне російській обороні, оскільки це ускладнить просування України через річку.
“Оцінка ситуації Володимира Сальдо не відповідає дійсності та ігнорує втрату Росією першої і другої ліній підготовлених укріплень. Кількість російської важкої техніки, втраченої за перші 24 години повені дуже велика”, – додали в ISW.
Також підрив дамби унеможливлю є постачання води по каналу в Крим.

peredplata